- Disse inneholder så mye mer godteri, sier ernæringskonsulent Hanne Hennig Rustad Foto: Kristin Sørdal
- Disse inneholder så mye mer godteri, sier ernæringskonsulent Hanne Hennig Rustad Foto: Kristin SørdalVis mer

Styr unna godteribombene

Nesten fem ganger mer snop.

Det er snart advent, og julekalenderne har allerede hatt god tid til å innarbeide seg førsteklasses plassering i butikkhyllene, rett ved kassene. Det er selvsagt forskjeller i utforming og innhold av adventskalendere, men hvilken kalender bør du velge, ut i fra et helsemessig ståsted?

Vi har fått hjelp av ernæringskonsulent Hanne Hennig Rustad fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter til å vurdere fem adventskalendere med sjokolade eller godterier.

- Det er viktig å kose seg i desember også, men kanskje ikke ha ti julekalendere med sjokolade, da kan det lett bli litt mye. Jeg vil anbefale en kalender per barn. Man koser seg jo veldig i hele desember, sier ernæringskonsulent Hanne Hennig Rustad til DinSide Helse.

- Siden det er tradisjon, synes jeg det er greit. Men mandag til fredag bør man kanskje la det bli bare med den ene lille sjokoladen. Og så bør man kan kanskje gjøre noe annet på kvelden enn å spise mer godteri, for eksempel lage snølykter, ake eller gjøre andre ting, foreslår Rustad.

Det blir betydelig mer sjokolade per dag med en Kinder-kalender enn med eksempelvis Friedel-kalender ... faktisk tilnærmet fem ganger mer ... Foto: Kristin Sørdal
Det blir betydelig mer sjokolade per dag med en Kinder-kalender enn med eksempelvis Friedel-kalender ... faktisk tilnærmet fem ganger mer ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Smaksfavoritt

Vi har tidligere latt barna utpeke sin favoritt blant adventskalenderne. Blant et større utvalg, som også inneholdt kalendre uten godterier, var det Kinder-kalenderen som ble favoritten av godterikalendrene, med terningkast fem. Haribos vingummikalender fikk terningkast tre, det samme fikk Pondus-kalenderen. På jumboplass i smakstesten (med terningkast to) kom sjokoladekalendrene fra Friedel og Windel, men mye på grunn av voksenpanelets smaksløker - barna i testpanelet uttrykte velbehag over sjokoladesmaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les smakstesten: Vi har testet årets julekalendere

Styr unna godteribombene


KinderMix Adventskalender

Spiselig innhold: 370 gram
Pris: 179,90 kroner på Kiwi og 169 kroner på Rema 1000

Kinder-kalenderen vil være litt problematisk for små barn som ikke skal ha nøtter, og for de som er allergiske mot nøtter og gluten. For denne kalenderen inneholder både hasselnøtter og gluten. Kalenderen inneholder riktignok fire forskjellige typer sjokolade, men det blir vel litt kjedelig å måtte legge halvparten av lukene i søpla fordi man er allergisk ...

- Kindersjokoladen består av melkesjokolade med melkefyll. De har ikke oppgitt hvor stor prosentandel kakao som brukes i melksjokoladen deres, men jeg vil anta at den er nogenlunne lik de andre sjokoladene i testen, sier Rustad

- Her er sjokoladene ganske store i forhold til de som kun er en liten bit sjokolade, uttaler Rustad.

Styr unna godteribombene


Haribo

Spiselig innhold: 234 gram
Pris: 79,90 kroner på Kiwi

Denne skiller seg ut fra de andre, ettersom det er snakk om vingummi og ikke sjokolade.

- Her er det mer bare sukker og veldig lite annet. Man vil få i seg mye mer sukker av denne, enn fra de andre kalendrene, sier Rustad.

I vingummien er det cirka 75 gram sukker per 100 gram vare, mot 45-50 gram sukker per 100 gram vare i sjokoladekalendrene. Sukkerinnholdet er imidlertid ikke angitt på pakken, så det kan være litt vanskelig for forbrukeren å vite hvor mye kalenderen egentlig inneholder.

Det er imidlertid midre energi og mye mindre fett i vingummien enn i sjokoladen; 100 gram vingummi inneholder cirka 350 kcal, mens det er drøye 500 kcal i sjokoladen.

Denne kalenderen kan imidlertid være løsningen for de med melkeallergi eller allergier for nøtter, gluten, etc.

Styr unna godteribombene


Friedel og Windel

Spiselig innhold: 75 gram
Pris: 9,90 kroner på Kiwi og 10 kroner på Ica

Disse er veldig like i innhold, og egentlig ganske like Pondus-kalenderen. Begge inneholder minst 30 prosent kakao. Sukkermengde er ikke angitt, men innholdsdeklarasjonen forteller hvor stor prosantandel det er av de andre stoffene.

- Disse er egentlig helt like, sier Rustad.

Friedel og Windel har mindre energi per 100 gram enn Kinderkalenderen. Disse to med småsjokolader har 513 og 515 kcal per 100 gram vare, sammenliknet med Kinderkalenderen som har drøye 50 kcal mer per 100 gram.

Styr unna godteribombene


Pondus

Spiselig innhold: Oppgis ikke, men antas å være 75 gram
Pris: 110 kroner Ica

- Dette ser ut som helt vanlig melkesjokolade.

Kakaoinnholdet her er det høyeste blant kalendrene vi har testet: 37 prosent kakao, mot 30 prosent i Griedel og Windel-kalendrene. Også denne kan inneholde spor av nøtter, og i tillegg gluten og egg.

Denne er veldig lik Windel og Friedel-kalendrene, har tilnærmet lik varedeklarasjon.

Konklusjon

 • Ingen av kalendrene har oppgitt mengde tilsatt sukker.
 • Kalenderne med småsjokolader, som Pondus, Friedel og Windel, er veldig like i innholdsstoffer, som vanlig melkesjokolade.
 • Friedel, Windel og Pondus inneholder alle spor etter nøtter.
 • Kinderkalenderen inneholder hasselnøtter og gluten, som kan være problematisk for allergikere og små barn.
 • Kinderkalenderen inneholder cirka 6 gram mer fett enn Friedel-kalenderen.
 • Pondus, Friedel og Windel har alle 24 små sjokoladebiter, det er oppgitt spiselig innhold på 75 gram i Windel- og Friedel-kalendrene. Vekt er ikke oppgitt på Pondus-kalenderen, men den ser like stor ut som de to andre.
 • Spiselig innhold i Kinderkalenderen: 370 gram
 • Spiselig innhold i Haribo-kalenderen: 234 gram
 • Se tabellen nedenfor for angivelser av kaloriinnhold. Du får i deg 1.712 flere kalorier ved å spise alle godbitene i Kinder-kalenderen, i forhold til Windel-kalenderen.
 • Energiinnhold
  KalenderSpiselig innholdKcal/100 gKcal i kalenderen totalt
  Friedel75515386,25
  Haribo234350819
  KinderMix3705672097,9
  PondusNeiNeiNei
  Windel75513384,75


  - Man får i seg mye mindre andel godteri i de tre like kalendrene (Windel, Friedel og Pondus, red. anm.), og mange færre kalorier, enn man får i de to andre. Sånn sett vil jeg heller anbefale en av de tre, heller enn de andre to som inneholder så mye mer godteri, konkluderer ernæringskonsulent Hanne Hennig Rustad.

  - Når man skal spise en sjokolade i 24 dager, er det kanskje greit å velge en med en liten sjokolade. Jeg synes de er veldig store begge to (Haribo og Kinder, red. anm.), men om man har allergier, er vingummikalenderen et greit alternativ, sier hun.

  Vår anbefaling: På bakgrunn av analysen i samarbeide med ernæringsfysiologen, anbefaler vi kalenderne fra Windel, Friedel eller Pondus. Dersom vi også tar prisen med i betraktningen, blir det Friedel og Windel som vinner - Pondus-kalenderen er over ti ganger dyrere enn Friedel- og Windel-kalendrene. Ifølge ernæringsfysiolog Hanne Rustad, er det ingen av kalenderne som inneholder betenkelige stoffer.

  Hvilken kalender skal du velge?

 • Sjekk innholdsdeklarasjonen, innholdsstoffene står i fallende rekkefølge, dvs. det stoffet det er mest av står først.
 • Kakao er bra: Mer kakao betyr ofte mindre sukker. I tillegg bidrar kakao med antioksidanter.
 • Sjekk vekten: Når du skal spise godterier daglig i 24 dager, kan det være greit å tenke på totalinntaket. Velg heller en kalender med mindre biter. Vekt av spisbart innhold står oppgitt på kalenderne.