Unngå å spise mat fra hermetiserte bokser som lekker, buler ut, har sprekker i, er misfarget, lukter vondt eller som har en bulk i seg. Foto: Colourbox.com
Unngå å spise mat fra hermetiserte bokser som lekker, buler ut, har sprekker i, er misfarget, lukter vondt eller som har en bulk i seg. Foto: Colourbox.comVis mer

Styr unna denne boksematen

Sjekk hvilken boksemat du bør la være å spise.

Nå til dags finnes det hermetiserte varianter av de aller fleste matvarer; fra frukt og grønnsaker som mandariner, ananas og brekkbønner, til hermetisk pålegg som leverpostei og makrell i tomat - til hermetiske kjøttboller, fiskeboller, seikaker og torskerogn. I Sveits har de til og med stekt cheeseburger på boks!

Alternativene er mange, men spørsmålet er om det er bra for oss med slik boksemat?

Maten som kan bli til gift

Trygg på hermetikk?

Føler du det er trygt å spise hermetisk mat i Norge? (Avsluttet)
Ja!(74%) 1885
Nei! (14%) 370
Jeg vet ikke. (12%) 302
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvordan fungerer det?

Først litt om prosessen med å hermetisere mat. En god måte å konservere mat på over lengre tid er å legge maten i en lufttett container, vanligvis av metall. Den blir så sterilisert gjennom ulike metoder slik at bakterier dør. Blant annet brukes oppheting, frysing og tørking. Siden det ikke kommer luft inn er det sjelden behov for konserveringsmidler.

For å bli kvitt skadelige bakterier i mat som grønnsaker, sjømat og kjøtt bør maten helst steriliseres gjennom høye temperaturer. Syreholdig mat som frukt og grønnsaker i eddik- og saltvannslake kan hermetiseres i kokende vann, siden surheten av selve matvaren gir ekstra beskyttelse mot bakterier.

Så er spørsmålet, er dette bra for oss?

Les også: Dropp de dårlige matvanene

Ja eller nei?

Å hermetisere mat er en billig og enkel måte å oppbevare mat på. Boksemat er som regel masseprodusert og er dermed billigere enn de ferske variantene. Det går fint å oppbevare boksemat i mange år. Syreholdig mat som tomater og frukt kan lagres i inntil 18 måneder, mens kjøtt- og grønnsaksprodukter kan lagres i mange år, gjerne inntil fem år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du «best før»-skrekk?

For å være på den sikre siden bør boksemat oppbevares et kjølig, rent og tørt sted. Aldri over komfyren, under vasken eller i et fuktig lagringsrom, som en kjeller eller en garasje.


Sykdom med dødelig utgang

Viktigst av alt: Boksemat kan ikke inneholde farlige bakterier. Men:

Selv om det er uvanlig, kan hermetisert mat imidlertid inneholde farlige gifter som produseres av den varmeresistente bakterien clostridium botulinum. Bare en liten mengde av bakterien kan føre til den fryktede sykdommen botulisme, som ofte får dødelig utgang.

Les om mer om botulisme i faktaboksen til høyre

- Botulisme er i Norge spesielt forbundet med konsum av rakefisk, samt understerilisert, hjemmeprodusert hermetikk. I andre land er botulisme forbundet med en del nyere produkter med lang lagringstid uten lufttilgang, skriver Matportalen.no (barn under ett år advares mot å spise honning etter at det ble oppdaget en spesiell form for botulisme hos spedbarn i forbindelse med konsum av honning i Argentina).

Dette gjør du når du eller barnet blir forgiftet

Vanligvis er det såpass høye temperaturer ved hermetisering av mat at bakterien blir drept. Smitte er likevel mulig hvis boksen er ødelagt på noe vis.

For å være på den sikre siden bør man unngå å spise mat fra hermetiserte bokser som: lekker, buler ut, har sprekker i, er misfarget, lukter vondt eller som har en bulk i seg.

Bokser med annen gift

Noen måneder siden ble det også meldt at boksemat kan inneholde miljøgiften BPA (bisfenol A). Dette skjedde ikke lenge etter at alarmen gikk om BPA-gift i tåteflasker og smokker, der flere leverandører stoppet salget av de gjeldende produktene i Norge.

En amerikansk rapport viser at nesten alle metallbokser inneholder det hormonforstyrrende og mulig kreftfremkallende stoffet BPA. Mange hermetikkbokser har et plastbelegg på innsiden som skal forhindre rust og overføring av metallrester til maten. BPA er en viktig ingrediens i lakken som brukes til denne forseglingen. Undersøkelser viser at giften kan lekke over til maten.

Les også: Ligg unna tomater på boks

Mattilsynet i Norge har imidlertid ikke slått alarm.

- EUs vitenskapskomité for mat er i gang med en vurdering av risikoen med BPA i matvarer. Vi avventer resultatet av komitèens undersøkelser før vi eventuelt prioriterer denne saken, har seksjonsleder Atle Wold i Mattilsynet sagt til Forbrukerinspektørene på NRK.no.

Kilde: Fox News