Stygge barn får mindre kjærlighet

Behandler vi alle barn med samme kjærlighet og respekt? Nei, mener forskerne som har sett at de peneste barna får mye mer oppmerksomhet og omsorg.

De fleste foreldre vil reagere sterkt på påstanden om at de behandler sine barn forskjellig.

Men forskere som har undersøkt temaet er ikke i tvil: Mindre pene barn får mye mindre omsorg og kjærlighet enn de peneste barna.

Mer oppmerksomhet
Forskerne fra Universitetet i Alberta, Canada har gjennomført undersøkelser på over 400 familier som handler i et supermarked.

Barna ble vurdert på en skala i forhold til hvor pene de ble oppfattet, uavhengig av klær eller frisyre. Klassiske, proposjonale og søte ansiktstrekk ble vurdert som pent, mens assymetriske ansiktstrekk ble notert som mindre vakkert i undersøkelsen.

Og sammenhengen er tydelig: De mindre pene barna fikk gå mer for seg selv og ble sjeldnere tatt opp i handlevognen enn sine penere søsken. De aller peneste barna ble plassert i handlevognen omtrent 13 prosent av alle handlerundene, mens de styggeste barna bare fikk den samme behandlingen i 1,2 prosent av tilfellene.

Forskerne mener dette er et symptom på at de peneste barna får mer oppmerksomhet og omsorg, mens mindre pene barn blir mer overlatt til seg selv.

Sjokk og mistro
- Mange foreldre vil reagere på dette med sjokk og mistro. De vil si "jeg elsker mine barn og behandler dem ikke forskjellig på grunn av utseendet". Men vår forskning viser at det skjer allikevel.

- Vi kan nå etablere en sammenheng mellom behandling av barna, utseende og sosial verdi. Men vi foreventet ikke å finne en sammenheng som var så tydelig. Fra før av vet vi jo at pene barn også får mer oppmerksomhet på skolen, sier forskningsleder Andrew Harrell til avisen The Scotsman.

 

Mozon.no, 15.04.2005