Stump røyken med riktig mat

Mer grønnsaker, mindre kjøtt og melk i stedet for kaffe. Det er oppskriften på en god røykesluttdiett, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto. Colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du en av dem som har prøvd "alt" for å stumpe røyken? Hva med å legge om kostholdet? En ny studie viser nemlig at frukt, grønnsaker og meieriprodukter kan få sigarettene til å smake vondt. Kjøtt, kaffe og alkohol gir røyken derimot mer smak.

Det er psykolog og forsker Joseph McClernon ved Duke University og hans kolleger som har gjort studien.

- Den vanlige kunnskapen er at sigarettavhengighet kun handler om nikotin, sier McClernon til nettstedet WebMD.

- Men vi lærer mer og mer om at det også handler om sanseeffekter som smak og lukt, synsopplevelser og vanedannende røykerutiner. Smakseffektene er viktige, sier han.

Her er 15 gode grunner for å kvitte deg med nikotinet:

Vann, juice og melk

McClernon, som jobber ved Duke senter for nikotin og røykeforskning, ba 209 røykere om å liste opp mat som enten forverret eller forbedret røykeopplevelsen. Røykerne hadde røykt litt mer enn en pakke sigaretter om dagen gjennomsnittlig i 21 år. Like mange kvinner og menn ble spurt.

Nesten 70 prosent sa at enkelte matvarer fikk røyken til å smake bedre. Mange svarte koffeindrikker, alkohol og kjøtt.

45 prosent sa at noen matvarer fikk sigarettene til å smake verre. Dette dreide seg ofte om frukt og grønnsaker, drikker uten koffein, som vann og juice og meieriprodukter.

McClernon sier han ikke vet hvorfor noen typer mat får sigaretter til å smake verre, men at han har planer om å finne det ut. Studien står på trykk i denne månedens utgave av tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research.

Har du allerede stumpet røyken? Her er 10 tips som holder deg røykfri:

Vurderer mer frukt og grønt

Serena Tonstad, ernæringsprofessor ved Ullevål universitetssykehus sier til Mozon.no at studien gir viktig informasjon som ikke er samlet på en slik måte før.

- Å slutte å røyke innebærer å endre livsstil. Her på Ullevål har vi ofte henvist våre pasienter til klinisk ernæringsfysiolog for å prøve å unngå vektøkning når de slutter å røyke. Denne forskningen viser at også mattypene man velger kan gjøre det vanskeligere eller lettere å slutte, sier hun.

- Vi vil nå vurdere å anbefale mer frukt, grønnsaker og fett-reduserte meieriprodukter til folk som er i gang med røykeslutt. Det er matvarer som er sunne uansett, men nå viser denne forskningen at ved å legge om kan det også bli lettere å slutte å røyke, sier Tonstad.

To fluer i en smekk

Per Meinich, visepresident i Den norske lægeforening og medlem i Nasjonalt råd for tobakksforebygging er også begeistret over funnene.

- Her har vi muligheten til å slå to fluer i en smekk. Det som er hyggelig er at en type kosthold som vi også på separat grunnlag prøver å promotere, kan bidra til at røyken smaker verre. Kanskje kan det bidra til at folk slutter å røyke, og i så fall ville det være kjempebra, sier Meinich til Mozon.no.

Visste du at røyken i gjennomsnitt reduserer levetiden med 11 år?: