Stump røyken - bli penere

Hudprofessor Ole Fyrand kan se på huden til folk om de røyker eller ikke.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi er inne i årets siste sommermåned, og mange er på vei tilbake til jobb etter ferien. Kanskje er det en anledning til å stumpe røyken for godt og gi huden et løft? For også huden nyter godt av helseeffektene ved å slutte å røyke.

Les også: Sol + røyk = rynker:

- Er du innstilt på å ha en fin hud, bør du stumpe røyken med en gang, sier Ole Fyrand, professor i hudsykdommer, til Mozon.no.

Ser om folk røyker

- Jeg kan lett se på folk om de røyker eller ikke. Huden blir litt gustengrå og får flere rynker. Det kommer gradvis etter man har røykt en stund. Man blir ikke akkurat noe penere av å røyke, sier Fyrand.

Her er flere gode grunner for å kvitte deg med nikotinet:

Flere forskningsstudier viser at nikotinet som kommer inn i blodet når man røyker, har en negativ innvirkning på blodsirkulasjonen ved at blodkarene trekker seg sammen, ifølge Fyrand.

- Dermed påvirkes også ernæringen av huden. Opptaket av oksygen og andre stoffer som er viktige for at huden skal fungere på en best mulig måte, svekkes. Huden trenger oksygen, og det er viktig for at den skal holde seg frisk og pen, forklarer han og legger til at de negative hudeffektene av røyking gjelder både kvinner og menn.

Tror du at du er blitt for gammel til å snu om uvanene dine? Da tar du feil!:

Friskere og mer naturlig

Har du røykt i noen år og stumper røyken, vil du sannsynligvis se resultater, ifølge hudeksperten.

- Det vil ta sin tid, men det er i alle fall en mulighet for at huden skal få et bedre liv og dermed virke friskere, dempe aldringsprosessen og gi et annet inntrykk til omgivelsene. Huden vil kunne få et mye friskere og naturlig utseende etter at man har stumpet røyken, men det er individuelle forskjeller på hvor raskt og hvor tydelig man ser det, sier han.

Professor Olle Larkö ved svenske Sahlgrenska akademin er enig.

- Slutter du å røyke får du tilbake fargen i ansiktet. Gjennom å slutte å røyke kan du redde ditt ungdommelige utseende lengre, har han uttalt til den svenske avisen Aftonbladet på nett.

Trodde du at røykerynker bare dukker opp i ansiktet?Sigarettene gir deg skrukkehud på hele kroppen, ifølge amerikanske forskere:

Fyrand sier det er kjent i fagmiljøet at røyking også er skadelig for huden, men at folk flest nok ikke kjenner så godt til det.

- Det er viktig å bli minnet på helseskadene ved røyking en gang i blant, sier Fyrand og legger til at ved å stumpe røyken vil hele kroppen puste lettet ut – ikke bare huden.

Har du røyk i 30 år og sliter merd å stoppe?Gladmelding: Helsegevinsten starter med en gang du stumper røyken:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!