Stump filmrøyken!

Ungdom har tre ganger større risiko for å begynne å røyke hvis de ofte ser filmstjerner gjøre det. Nå starter aksjonen mot filmrøyk.

For å hindre at flere ungdommer begynner å røyke vil en aksjonist kjempe mot røyking i filmer.

Merke røykefilmer
Dagens filmer er de mest røykfulle siden 1950-tallet. Aktuelle filmer som Phantom of the Opera, The Aviator og Ocean’s 12 fremmer røyking, mener Stanton A. Glantz.

Glantz er en av forkjemperne for røykefri film. Han står også bak en hjemmeside som tar opp problemet. I følge siden bør alle nye filmer som inneholder røyking, merkes med R. Unntaket er når filmen bevisst viser at røyking er farlig. Dersom filmen portretterer en virkelig person som røyket, som Winston Churchill, vil de også slippe unna.

En undersøkelse gjennomført i 1999 viser at ungdom har tre ganger større sjanse for å begynne å røyke, hvis de stadig ser skuespillere røyke.

Økende problem
Glantz sier til Newsweek at han ikke er ute etter å forby salg av røyk.

- Man kan gjøre det vanskelig for unge å kjøpe sigaretter, men da vil de bare få dem fra et annet sted, sier han.

Glantz forteller at røyking i filmer er en stor grunn til at unge begynner å røyke, og beregner at det er 390.000 amerikanske ungdommer som begynner å røyke etter å ha sett det på film hvert år.

På hjemmesiden oppfordres du til å ta kontakt med skuespillere og spørre dem rett ut om hvordan det føles å ”hjelpe tobakkindustrien med å tjene penger ved å selge dets dødelige produkt”.

Dette er ikke første gang Hollywood oppfordres til å stumpe røyken. I 2003 spurte aktorer fra 24 amerikanske stater filmindustrien om å redusere antall røykende stjerner i filmer av samme grunn.

Mozon.no, 29.01.2005