Studielånsrenten på bunnivå

Den flytende renten på studielån er på 2,8 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den flytende renten på studielån blir 2,8 prosent fra 1. oktober 2009. Rentene er dermed halvert siden april, og studielånsrenten blir nå lavere enn boliglånsrenten.

Ikke siden 2005 har renten vært lavere.

Forutsigbar rente

Bakgrunnen for rentenedsettelsen er renteutviklingen i markedet de siste månedene. Rentene på studielån følger markedsrenten, men har som kjent et etterslep på tre til seks måneder. Renteendringene til Lånekassen er derfor forutsigbare, både når renten settes ned og når den settes opp.

Studielånet - et billig forbrukslån!

Frank Jullum er sjeføkonom i Fokus Bank. Foto: Fokus Bank
Frank Jullum er sjeføkonom i Fokus Bank. Foto: Fokus Bank Vis mer


Bør du binde?

Det er fortsatt mulig å binde renten for tre, fem eller ti år fra 1. juli, men Lånekassens rentesatser for fastrente er ikke endret nå. Fastrentetilbudet fra Lånekassen er 3,4 prosent for tre år, 4,2 prosent for fem år og 5,0 prosent for ti år.

- Det er jo en evinnelig diskusjon, og jeg mener nå i hvert fall at den viktigste grunnen til å binde renta, er forutsigbarhet i økonomien. Binder du, vet du hvor mye du skal betale hver termin. Om det lønner seg eller ikke, vet man jo aldri sikkert før perioden er over, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Fokus Bank til DinSide.

Lånekassens fastrentetilbud
BindingstidTerminbeløp
3 år: 3.4 %4.320 kr
5 år: 4,2 %4.635 kr
10 år: 5,0 %4.962 kr
Forutsetter et lån på 250.000 kroner med 20 års løpetid

Han legger til at selve rentenivået nå er ekstremt lavt, og synes Lånekassen kommer med et anstendig tilbud til sine kunder.


- Det er ikke så stor prisforskjell på tre, fem, eller ti år i Lånekassens tilbud, og jeg synes prisingen virker fornuftig. Sånn sett kan dette være et argument for å binde, sier Jullum. - Tre år er jo en sånn litt ekkel binding, for det er jo litt kort, men rentebunnen kan være nådd, så det er kanskje ikke så ille å binde for tre år som det var i høst.

Den gjennomstnittlige flytende renten hos Lånekassen har vært 5,65 de siste ti årene, inkludert dagens siste rentejustering.

Har vært lavere

I forrige periode søkte kun 22.000 av Lånekassens totalt 350.000 tilbakebetalende om fastrente - til tross for at Lånekassen da hadde tidenes laveste fastrentetilbud. 17.200 personer valgte fastrente for tre år, 4.400 ville ha fastrente for fem år, og 400 ønsket fastrente for ti år. Da var fastrentetilbudet 3,5 prosent for 3 år, 4,0 prosent for 5 år, og 4,7 prosent for 10 år.

Som den flytende renten har også fastrentene til Lånekassen et etterslep i tid, men det er kortere, 1-2 måneder. Fastrenten fra 1. juli er basert på observasjoner i mai måned, og den ble fastsatt 1. juni.

Katrine Boye, senioranalytiker i Nordea Foto: Nordea
Katrine Boye, senioranalytiker i Nordea Foto: Nordea Vis mer


Ingen nye svalestup

Det som er spesielt for fastrentene til Lånekassen, er at de er knyttet opp mot rentenivået på statsobligasjoner og ikke swaprentene, som boliglånet korrigeres mot. Markedet for statsobligasjoner i Norge er forholdsvis lite, og derfor hender det at Lånekassen kan tilby gunstigere fastrenter enn det bankene for eksempel gjør på boliglån. Likevel er det ingen grunn til å håpe på nytt svalestup i fastrentene til Lånekassen.

- Jeg tror at vi har hatt bunnen i lange renter bak oss. Det er tvilsomt at de skal korrigeres mye ned herfra, sier Katrine Boye, senioranalytiker i Nordea. - Selv om rentene på statsobligasjoner kan bevege seg litt annerledes enn swaprentene, er det ofte grei samvariasjon mellom disse.

Les kommentaren: Vekk med studielånsrenten!

Ikke så dristig å binde

Ønsker du å binde noe av gjelden din, kan studielånet være det du skal binde. Også Lånekassen har over-/underkurs ved for tidlig innfrielse av fastrentelån, men siden nesten alle uansett har lån, og siden studielånet er det billigste lånet, er dette det siste du bør innfri. De fleste har studielånet i flere tiår. Studielånet er heller ikke bundet til noen sikkerhet slik som boliglånet, som du må innfri eller reforhandle hvis du selger boligen. Det byr derfor på svært få overraskelser å binde studielånsrenten.

Søknadsfristen for å binde renten er 10. juli, og neste mulighet for å binde renten blir fra 1. oktober.