Studielånets siste sjanse

Valgets kvaler: Skal du binde - eller ikke binde? Ekspertene sier nja....

Her troner rentesjefen.
Her troner rentesjefen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag den 10. juli er siste sjanse for å binde studielånsrenten i denne omgangen. Går du med tanker om å gjøre noe, er det altså i dag eller i morgen du bør handle.

Foreløpig melder Lånekassen at svært få har valgt fast rente. Bare 7.600 har søkt om fast rente. Totalt er det nærmere 500.000 tilbakebetalende låntakere i Lånekassen.

Den flytende renten går opp fra 7,4 til 7,7 prosent den 1. oktober. Frem til i morgen kan du binde renten på 7,6 prosent for tre eller fem år.

Mer renteoppgang

Norges Bank hevet i forrige uke renten med 0,5 prosentpoeng. Samtidig ga banken uttrykk for at det ikke er umulig at renten kommer til øke enda mer i løpet av høsten.

- Etter en samlet vurdering av risikobildet er det mer sannsynlig at inflasjonen på to års sikt blir høyere enn 2,5 prosent, enn at den blir lavere, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo sist onsdag.

Skal man tro Norges Bank, kan det altså komme flere rentehopp ut over høsten. Det vil etter all sannsynlighet også påvirke den flytende renten i Lånekassen.

Spørsmålet er derfor om det er lurt å trygge nattesøvnen med en rentebinding på 7,7 prosent?

Billig forsikring

- Om man skal binde renten eller ikke avhenger av utviklingen på norske statsobligasjoner, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jyllum.

Ifølge sjeføkonomen tilsier bankens prognoser at obligasjonsrenten vil øke de neste 1-2 årene, hvoretter den vil falle litt etter 2-3 år. Etter det tredje året forventer banken en flat utvikling i rentenivået.

- Jeg mener at det neste er ett fett om du binder eller ikke, men kan likevel godt gi en svak anbefaling på å binde renten. Det gjelder selvfølgelig spesielt for de som ønsker forutsigbarhet i økonomien sin. Man kan i alle fall si at det absolutt ikke er en dyr forsikring, sier renteeksperten.

Ett fett

- Vi spådde at renten skulle opp, og det kom den også. Dette burde tilsi at det er lønnsomt å binde renten, men likevel blir det litt feil å mene det nå, sier Inge Berge, finansjournalist i iMarkedet.

For ifølge Berge vil den flytende studielånsrenten nemlig bare ligge over den faste i ett års tid - for deretter å falle under.

- Dermed blir dette sannsynligvis et nullspill, der begge alternativer ender likt, sier han.

- Men et forslag kan også være å balansere risikoen ved at den ene i et parforhold velger flytende rente, og den andre fast, hevder han.

Dette fungerer selvsagt bare dersom begge har studielån.