Kanskje du kan spare strøm i huset ditt? <i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Kanskje du kan spare strøm i huset ditt? Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Strømsparehjelp rett hjem

Prisen for en enøk-rådgiver hjemme kan bli spart inn på kort tid. Utfordringen er å finne en.

For utvalgte

Det meste av livets materielle goder er innenfor rekkevidde, bare man betaler nok for det. Men det finnes også unntak for denne regelen, blant annet enøk-råd til privatpersoner.

Ønsker du å få en enøk-ekspert hjem til deg, som kan gi deg råd om strømsparing ut fra hvordan nettopp din bolig er bygget, er det rett og slett ikke sikkert at denne tjenesten er til salgs der du bor.

Nedlagt lokalt


Da det statlige foretaket Enova ble opprettet av Stortinget i 2001, forsvant samtidig omtrent 20 lokale enøk-sentre rundt i landet fra jordens overflate. Dermed også mye av det tilgjengelige tilbudet til husholdningene om faglig rådgivning. I tiden som har gått siden da, har de aller fleste enøk-rådgiverne blitt slukt av konsulentmarkedet for bedrifter.

Noen svært få lokale rådgivere holder imidlertid stand og tilbyr fortsatt rådgivning til husholdningene - mot betaling, selvsagt. Disse kan imidlertid telles på mindre enn en halv hånd:

Trøndere, se her!

Det aller beste tilbudet, er det beboere i Trondheim som nyter godt av. Her tilbyr studenter fra selveste NTNU gratis råd om energisparing.
I samarbeid med Enova er studenter blitt skolert i enøk-rådgivning. Ifølge NTNUs nettsider kan to studenter komme hjem til deg og fortelle deg hva du kan gjøre for å redusere strømregningen. Rådgivningen er helt gratis, og det er ingen forpliktelser for deg som huseier.

"Men vi håper jo at flest mulig gjennomfører de tiltakene vi anbefaler. Etter at du har registrert deg, vil vi kontakte deg for å avtale tidspunkt for besøket.", skriver studentene.

Sparing for møringer

Enøk-senteret er et resultat av knoppskytingen etter at de lokale enøk-sentrene ble nedlagt, og blant de ytterst få som har noe å tilby personmarkedet.

Daglig leder Harald Lillebø antyder en pris på omtrent 1.500 kroner for et hjembesøk, avhengig av blant annet reiseavstand fra kontorene i Ørsta og Kristiansund.

- Det er ikke ofte vi får forespørsler om slike oppdrag, men det har forekommet, sier han til DinSide.

Et besøk fra enøk-senteret vil omfatte en gjennomgang av boligen for å identifisere lekkasjer av varme, muligheter for å styre bruken av oppvarming etter behov, og muligheter for å bruke alternative varmekilder. Rådgiveren vil også se på muligheter for å spare energi på belysning.

Pakke til hovedstaden

Østlandsområdets eneste tilbud til husholdningene om veiledning ved besøk hjemme gis av Akershus Enøk og Inneklima A/S.

Ifølge daglig leder Espen Thorsrud, kan en husholdning velge mellom to pakker:

  • En fullstendig skriftlig enøk-analyse, hvor rapporten inneholder forslag til tiltak med kostnadsanslag og anslag over mulig innsparing. Pris: 6.000 kroner.
  • Besøk med muntlig vurdering av enøk-tiltak. Pris per time: 900 kroner.
- De aller fleste oppdragene av den siste typen tar to til tre timer inkludert reisetid og vil nesten alltid vise seg lønnsomme. Min erfaring er at privatpersoner ofte vurderer å gjennomføre feil tiltak. Et vanlig eksempel er at de vurderer å bytte ut vinduene, mens andre tiltak ville vist seg mer lønnsomme. Et besøk fra oss vil forhindre slike feilinvesteringer, sier Thorsrud.

Tele-løsningene

Peiskos: Fyrer du for kråka, er det ikke sikkert det er lønnsomt. Vis mer


Hvis du ikke insisterer på å få fagfolk hjem til deg med skreddersydd rådgivning, kan du få hjelp på nettet. Enkelte strømselskaper har telefonsvartjenester, men man må være abonnent for å få tilgang til rådene.

Det statsfinansierte tilbudet til privatpersoner fra Enova er gratis, og består av en svartjeneste på telefon 800 49 003.

- Oppdraget vi har fra vår eier, Olje- og energidepartementet, løser vi overfor husholdningene i hovedsak gjennom svartjenesten, brosjyreproduksjon og nettstedet minenergi.no, sier informasjonssjef Bård Bjerkaker ved Enova.

- I tillegg legger vi vekt på å være til stede ved bygg- og husholdningsmesser. Da er folk i enøk-modus, og mottakelige for våre råd, sier han.

Trykk her, og finn strømavtalen som er best for deg