<i>Illustrasjon: Per Ervland</i>
Illustrasjon: Per ErvlandVis mer

Strømselskap setter fastpriskundene fri

Fastpriskunder blør etter mediestorm om skyhøye strømpriser. Her i redaksjonen har vi relativt god samvittighet, men lot du deg likevel skremme, kan redningen være nær: Nå slipper noen selskaper fangene fri - mot en relativt billig penge.

Fastpriskundene blør etter mediestorm

Forbrukere som i høst lot seg skremme av utsiktene til skyhøye strømpriser, og gjorde fastprisavtaler med sin strømleverandør, betaler i dag inntil dobbelt så mye for strømmen som øvrige kunder.

Da mediestormen herjet som verst i august og september i høst, sto markedet overfor skyhøye spot-priser på strømbørsen Nordpool. Den såkalte systemprisen, som viser prisen på umiddelbare strømleveranser i engros-markedet, lå over 60 øre per kilowatt-time. Med merverdiavgift og adminstrative påslag ga dette priser til selskapenes spot-kunder rundt 80 øre kilowatt-timen.

I slutten av august lå spot-prisene så høyt at til og med fastprisavtalene, det vil si strømavtaler med bindingstid, ga lavere priser. Og kundene strømmet til.


Hundrevis hver dag

- I perioder hadde vi flere hundre henvendelser om dagen fra kunder som ønsket fastpris, forteller daglig leder Bjørn Skaret i Ustekveikja Energi, som var blant leverandørene med lave fastpristilbud mens mediestormen raste.

Han understreker at selskapet aldri har anbefalt kundene å tegne fastprisavtaler.

- Grunnen til at vi er varsomme med å tegne fastprisavtaler, er at det generelt er svært vanskelig å fastslå hva som er riktig tid å gå inn i en fastprisavtale. I høst var prisnivået høyt, og nervøsiteten stor. Under slike forhold vil det sjelden være gunstig å tegne en slik avtale, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Skaret forteller at kunder som i dag er ulykkelige over fastpriskontrakter de har tegnet i denne perioden vil kunne kjøpe seg ut av dem for et gebyr på 150 kroner, forutsatt at de forblir kunder hos Ustekveikja.

Glad for liten respons

Strømleverandøren Hurumkraft var også blant selskapene med de beste fastpris-tilbudene i september i fjor, men merket mindre til kundestrømmen.

- Noen flere enn vanlig tegnet fastprisavtaler i denne perioden, men det var heldigvis ikke slik at vi merket noen strøm av nye fastpriskunder, sier daglig leder Ragnar Nilsen i Hurumkraft.

- I ettertid er jeg i grunnen glad for at kundene ikke responderte så sterkt, sier han til DinSide, og opplyser om at selskapets kunder inntil videre bli løst fra uheldige fastpriskontrakter mot et gebyr på kroner 500.

Det er trolig mange som i dag er fornøyd med at de ikke lot seg skremme til fastprisavtaler. Nedenfor ser du forskjellen mellom nye fastpristilbud for ett år frem i tid (det billigste hver uke) i hele høst, og de løpende spotprisene, også kalt "markedsprisene" til forbruker. Begge fra slutten av august til i dag.

De som tegnet fastprisavtaler i slutten av august, til 80 øre kilowatt-timen, har måttet se gradvis synkende markedspriser, som i dag ligger rundt det halve av hva de bandt seg til. I gjennomsnitt har disse betalt omtrent 20 øre mer per kilowatt-time frem til i dag, enn kunder som lot prisene flyte.

Beregninger gjort av DinSide. Prisene er forutsatt et årlig forbruk på 20.000 kWh. Kilder: Konkurransetilsynet og Nordpool.
Beregninger gjort av DinSide. Prisene er forutsatt et årlig forbruk på 20.000 kWh. Kilder: Konkurransetilsynet og Nordpool. Vis merHer i redaksjonen har vi relativt god samvittighet. I vår artikkel "Tre veier til riktig strøm", fra august, skrev vi blant annet:


..billigste fastprisavtale for de neste 12 månedene var i går hos TrønderEnergi, med 73,88 øre per Kwh ved 20.000 Kwh i årlig forbruk. Når TrønderEnergi tilbyr denne prisen fast i tolv måneder, er det naturligvis fordi selskapet regner med å tjene penger med den. Det vil si at de tror at gjennomsnittsprisen til forbrukere uten fastprisavtale det neste året vil kunne ligge lavere. Det kan imidlertid virke som om det i høst er vanskeligere enn ellers å spå om fremtiden."

Og vi kan konstatere at det jamen gikk troll i ord - dessverre for mange.