Strømregningen kan utsettes

Men du må ta kontakt før forfall.

Det er ikke sikkert du må betale hele regningen nå.  Foto: PER ERVLAND
Det er ikke sikkert du må betale hele regningen nå. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken gjorde vi deg oppmerksom på at flere store regninger er i vente, deriblant strømregningen.

Energi Norge har estimert at strømregningen for mars og april kan bli 2.000-3.000 kroner høyere enn for samme periode i fjor. Bare for februar isolert må man regne med en økning på 700-1.000 kroner (inkludert moms) sammenlignet med januar måned.

Beregningen er basert på fremtidsprisene hos Nord Pool, og et forbruk på 5.000 kWh i perioden frem til 25. april.

>>>Prøv vår strømkalkulator

Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund. Foto: Hafslund
Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund. Foto: Hafslund Vis mer


- Sammen i en uheldig situasjon

- Vi står nå sammen med kunden i en uheldig situasjon hvor strømprisene øker mye. Vi tilbyr derfor ulike fleksible betalingsløsninger for dem som ønsker det, sier informasjonssjef i Hafslund Katarina Finneng til DinSide.

Hun forteller at Hafslund har hatt en økt pågang i antall henvendelser til kundesenteret den siste tiden.

- Det henger tett sammen med medias fokus på strømprisene, og vi merker at kundene ønsker å få vurdert sine avtaletyper, sier Finneng.

Enorm pågang på telefonen

Ustekveikja Energi har for tiden svært stor pågang fra nye og eksisterende kunder, noe de opplyser om så fort du tar en telefon dit.

Også Erik S. Winther, administrerende direktør i Gudbrandsdal Energi, forteller om stor pågang fra kunder.

- Vi har allerede gått ut til en rekke kunder og foreslått å kutte en uke av regningen i januar og februar. Vi flytter den siste veldig dyre uka fra februar inn på marsregningen, sier Winther til DinSide.

Han forteller at Gudbrandsalen Energi innførte lignende tiltak i strømåret 2003 da behovet også meldte seg, og de fleste er positive til tiltakene.

- Vi gjør også individuelle avtaler med kunder som har behov for det. Da er vi nødt til å stipulere forbruket, og så får kunden korrekt avregning når perioden er over, sier Winther.

Ta kontakt raskt

Alle strømleverandørene DinSide har vært i kontakt med, sier at det beste er om kunden tar kontakt før regningen forfaller dersom vedkommende ønsker å finne en annen betalingsløsning.

Gjør kunden dette, kan strømleverandøren som regel tilby flere muligheter: en ren utsettelse, eller en oppdeling av beløpet.

Er du virkelig ille ute økonomisk, bør du også vite at strømregningen er en av de regningene som sosialkontoret tilbyr å betale dersom du kvalifiserer for denne typen hjelp.

Utsettelse blir dyrere

Vær oppmerksom på at det kan påløpe renter på beløpet dersom du velger å utsette betalingen. Hafslund opplyser at de benytter statens satser for forsinkelsesrente som nå er på 8,75 prosent, og at rentene beregnes fra opprinnelig forfall dersom du utsetter eller deler opp beløpet.

8,75 prosent rente er likevel en nokså beskjeden rente dersom alternativet er å ty til kredittkort eller forbrukslån for å skaffe pengene. Ingen aktører i det norske markedet tilbyr så lave renter på rask kreditt.

Se også: Har du Norges dyreste kredittkort?

Dersom du velger å gå over til faste månedlige innbetalinger, beregner ikke kraftleverandørene renter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!