Husholdningene betalte mer for strømmen i år enn ifjor, men prisen har sunket siden første kvartal i år. Foto: Colourbox.com
Husholdningene betalte mer for strømmen i år enn ifjor, men prisen har sunket siden første kvartal i år. Foto: Colourbox.com Vis mer

Strømprisene har steget

Dyrere for husholdningene, og enda dyrere for industrien.

Publisert
Sist oppdatert

Strømmen er dyrere enn i fjor, men mye billigere enn i vinter.

Husholdningene betalte mer for strømmen andre kvartal i år, enn i fjor. Industrien fikk også høyere strømregning i år, mens tjenesteytende næringer fikk mindre regning, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Kraftige prisforskjeller på strøm

Til tross for at strømprisene har gått ned 35,2 prosent fra midten av første kvartal til andre kvartal i år, var prisen likevel 9,7 prosent høyere enn samme tid i fjor.

Tretten prosent mer

For kraftintensiv industri og treforedling har strømprisen gått opp hele 32,7 prosent det siste året.

Vil gjøre husholdningene mer miljøvennlige

Husholdningene betalte gjennomsnittlig 25,10 øre per kilowattime, eksklusive avgifter og nettleie, mens industrien betalte 23,6 øre per kilowattime. Det er 13 prosent mer enn industrien enn samme periode i fjor.

Strømkalkulator: Finn billigste strøm der du bor

De tjenesteytende næringene betalte derimot en lavere pris for strømmen. Ifølge SSB betalte de 6,2 prosent i samme periode i fjor, og 37,1 prosent mindre enn andre kvartal i år.

Næringene har ulike strømkontrakter, de kan blant annet velge mellom en fastkontrakt, en kontrakt med variabel pris som ikke er tilknyttet elspotprisen, og en kontrakt med variabel pris som er tilknyttet elspotprisen. Kapasitetsbegrensninger i nettet er blant årsakene til de ulike prisene. Kraftbørsen Nord Pool fastsetter spotprisene i hele Norden, time for time, og deler Norden inn i flere områder.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer