Strømprisen på vei mot nye høyder

Etter et par ukers pause er strømprisen igjen på vei oppover.

Publisert
Sist oppdatert

For første gang i år tangerer prisen på strøm fjorårets nivå.

Passivhus med 0,- i strømutgifter

- Den strømprisen vi har nå er den høyeste vi har hatt siden slutten av november i fjor, sier rådgiver Nils Spjeldnæs i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

I fjor falt strømprisen i november og desember. I år har det gått motsatt vei. Fortsetter prisoppgangen, vil strømprisen kunne bli betydelig høyere denne vinteren enn den var i fjor vinter.

Finn billigste strømleverandør med DinSides strømkalkulator.

Jo dyrere strømpriser, jo viktigere er det å finne en billig leverandør. <i>Montasje: Per Ervland</i>
Jo dyrere strømpriser, jo viktigere er det å finne en billig leverandør. Montasje: Per Ervland Vis mer


Over 1 krone

Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) oversikt over sluttbrukerprisene for mandag denne uka viser at en standard variabel kraftleveringskontrakt koster i gjennomsnitt 49,6 øre per kilowattime (moms inkludert), etter en oppgang på 2,3 øre per kWh på en uke. Dette er snittprisen for de dominerende kraftleverandørene i 22 nettområder.

Men dette er bare halve sannheten - og knapt nok det. For i tillegg til den rene strømprisen kommer nettleie og avgifter til Staten. Grovt sagt er det slik at strømpris, nettleie og avgifter utgjør en tredel hver. Det betyr at vanlige sluttbrukere allerede nå betaler godt over 1 krone per kilowattime strøm de bruker.

Hvilken oppvarming lønner seg?

Forventer økning

Selv om vannmagasinene er mer enn 90 prosent fulle, går det i retning av enda dyrere strøm i Norge ut over denne vinteren. En innstramming av kvoteordningen for CO2 er ett av flere forhold som bidrar til dette.

- Det er mange forhold som spiller inn og som påvirker strømprisen. Det er umulig for oss å si hvordan den vil utvikle seg, men ser vi på hva markedsaktørene selv forventer inn i 2008 så ligger det an til en systempris i Norden på 54 øre med moms og påslag, sier Spjeldnæs.

I så fall er det en oppgang på 10 øre sammenlignet med gjennomsnittlig markedspriskontrakt i uka som gikk.

Strømavtalene, her er vårt råd

Høyt forbruk

Kaldere vær førte til høyt strømforbruk i hele Norden i uka som gikk. For første gang siden april i år var det norsk nettoimport av elektrisk kraft.

Tilsiget til de norske vannmagasinene var høyere enn normalt, men likevel mindre enn kraftproduksjonen. Dermed gikk fyllingsgraden i magasinene noe ned.

Magasinene er nå 91,7 prosent fulle, rapporterer NVE. Det er en meget god situasjon for vinteren. Gjennomsnittlig fyllingsgrad på samme tidspunkt for de 15 siste årene er 86,7 prosent.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer