Strømkunder flås av nettleien

Strømprisen faller, men nettleien stiger, og mange forbrukere får ikke glede av lavere priser.

Mens strømprisen faller, stiger nettleien. Forskjellen er stor fra fylke til fylke og fra nettselskap til nettselskap. Mange blir flådd av en skyhøy nettleie.

Finn den beste strømavtalen her

Prisen på strøm nærmer seg nå det halve av hva den var for ett år siden. Samtidig har mange strømkunder lagt merke til at nettleien er blitt den tunge posten på strømregningen. For mange vanlige strømkunder er nettleien dobbelt så høy som selve strømprisen.

Nettleien øker

Nettleien har nemlig ikke falt i pris. Seksjonssjef Tor Arnt Johnsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser til NTB at nettleien det siste kvartalet økte i tre fylker, nemlig Sør-Trøndelag, Nordland og Finnmark.

Strømkunder flås av nettleien


NVEs kvartalsrapport for første kvartal 2007 viser at det er store forskjeller på høyeste og laveste nettleie i husholdningene, både innenfor og utenfor fylkesgrensene. Oslo har lavest snitt på nettleien med 19,1 øre/kWh, mens Nord-Trøndelag ligger i den andre enden med en nettleie på 33,2 øre/kWh.

Landets dyreste

Nord-Trøndelag Energiverk er landets dyreste nettselskap med et energiledd på 46,8 øre/kWh. Billigst i landet er Alta kraftlag med 17,6 øre, men her er det fritak for moms og elavgift. Billigst i Sør-Norge er Vokks Nett AS på Dokka i Oppland med 24,7 øre. Det gir nesten halv pris på nettleie på Nordre Land sammenlignet med hva Nord-Trøndelag Energiverks kunder må punge ut med.

Problemet for strømkundene er at det ikke er mulig å bytte nettleverandør på samme måte som en kan bytte strømleverandør, i alle fall ikke uten å flytte til en annen kommune.

Kompenserer strømtap

Nordmenn bruker mindre strøm enn før. Nedgangen skyldes i hovedsak den milde vinteren. Korrigert for temperatur har det også vært en nedgang i strømforbruket hittil i år. Sammenlignet med samme periode i fjor, er nedgangen på én prosent, opplyser NVE.

På tross av at mange strømkunder har reduserte strømforbruket sitt opplever de likevel at nettselskapene øker nettleien. Begrunnelsen fra nettselskapene er som regel at de viser til adgangen de har til å «hente inn det tapte». En av årsakene til det kan være at nettselskapene har hatt lavere inntekter enn tillatt, og som de nå ønsker å hente inn.

Strømprisfall

Geografi og befolkningstetthet er andre årsaker til de store forskjellene på nettleien fra selskap til selskap og fra fylke til fylke.

I Sør-Norge falt den gjennomsnittlige prisen på strøm med 0,3 øre/kilowattime (kWh) den siste uka og i Midt- og Nord-Norge var prisfallet 0,6 øre/kWh.

Børsprisen på strøm var lik i hele Norge med 17,2 øre/kWh den siste uka. Dette gir en markedspris på strøm for husholdningene på 23,3 øre/kWh inkludert påslag og moms.

Strømkalkulatoren

DinSides strømkalkulator viser deg hvilke strømleverandører som er billigst - akkurat nå. Men i et marked der en venter lavere priser fremover, noen spår til og med prisras på strøm, kan det lønne seg å ta en ekstra titt på fastprisen en må betale (kolonne to).