Stresser seg til døde

Stress kan drepe menn, og redde kvinner...

Stress kan virke helt ulikt på menn og kvinner. Menn som ofte stresser har 30 prosent større risiko for å dø enn andre menn. For kvinner kan stress faktisk være positivt i den forstand at det reduserer østrogennivået i kroppen og kan forhindre at kvinner får kreft.   Foto: Colourbox
Stress kan virke helt ulikt på menn og kvinner. Menn som ofte stresser har 30 prosent større risiko for å dø enn andre menn. For kvinner kan stress faktisk være positivt i den forstand at det reduserer østrogennivået i kroppen og kan forhindre at kvinner får kreft. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stressede menn har 30 prosent større risiko for å dø enn mer avslappede menn. For kvinner kan stresset derimot være positivt. Stress kan nemlig redusere østrogennivået til kvinner noe som kan hindre kreftsykdommer. Det melder Dagens Medicin.

Overraskende resultater

Resultatene bygger på en undersøkelse utført av Statens Institutt for Folkesundhed ved Syddansk Universitetet. Siden 1970 har forskere knyttet til Østerbroundersøkelsen undersøkt og intervjuet 12.000 menn og kvinner fra København om sunnhet og sykdom.

Les også: Syk av stress

Og til forskernes overraskelse var sammenhengen mellom stress og dødelighet tydeligere enn forventet.

- Det er interessant at stress faktisk ser ut til å ha direkte betydning for dødeligheten. 30 prosent er et relativt høyt tall, sier forsker Naja Hulvej Rod Nielsen som leder prosjektet.

- Jeg kan forestille meg at sammenhengen hadde blitt enda sterkere dersom man hadde en bedre måte å måle stress på.

Stressede menn er utsatt

Den danske undersøkelsen viste at stressede menn oftere er plaget med lufveislidelser, de er oftere rammet av ulykker og begår oftere selvmord. Er du mann og under 55 år er det i tillegg dobbelt så stor risiko for at du dør av en hjertesykdom.

Les også: Stress ned - sniff en kollega i armhulen

For kvinner en saken en helt annen. Stress kan faktisk forhindre kvinner i å utvikle kreftsykdommer som brystkreft ved at stresset reduserer østrogennivået i kroppen.
Rod Nielsen tror at mer kunnskap og en nyansering av stressbegrepet vil gjøre at man i framtiden vil forstå mer av sammenhengen mellom stress og dødelighet.

- Det er flere ting man bør være oppmerksom på i forhold til stress, menn og dødelighet. Da tenker jeg først og fremst på de praktiserende legene. Dersom folk sier at de er stresset så skal man ta dem på alvor. Spesielt menn - hvor det er påvist sammenheng mellom stress og dødelighet, avslutter hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!