Stressa? Snakk med bikkja!

Sannelig er ikke hunden menneskets beste venn! Og nå ser det – ifølge forskere – ut til at også katten kan smykke seg med den ærefulle tittelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere i USA har nemlig funnet ut at det å bruke tid sammen med dyr er en mer effektiv måte å redusere stress på, enn å snakke om problemer med en venn eller partner. Det melder BBC News Online.

Forskernes funn kan være gode nyheter, særlig for menn.

Menn mer sårbare
Nok et studie, fra Finland, viser nemlig at menn kan være mer sårbare ovenfor stress enn det kvinner er.

240 ektepar har vært med i det amerikanske studiet. Halvparten av parene hadde hund eller katt, mens den andre gruppen ikke hadde noen kjæledyr.

Forskerne undersøkte hvordan deltagerne reagerte på oppgaver som er kjent for å medføre stress. Blant annet ble deltagerne satt til å løse matematiske oppgaver, samt å holde den ene hånden i iskaldt vann i to minutter.

Deltagerne gjennomførte oppgavene i ulike omgivelser - alene; i nærvær av et kjæledyr eller en venn; i nærvær av ektefellen og kjæledyret - eller en venn. De uten kjæledyr fikk ha selskap av en venn eller venninne.

Roligst sammen med dyr
En elektronisk monitor ble brukt for å måle deltagernes hjerterytme og blodtrykk før og etter hver av oppgavene.

Det forskerne fant ut var at dyreeierne slappet mer av, og hadde lavere hjerterytme og blodtrykk enn de uten katt eller hund. Dyreeierne reagerte også mindre på oppgaver som medførte stress, og hjerterytmen og blodtrykket deres gikk raskere ned til normalt nivå.

Dyreeierne gjorde dessuten færre feil på de matematiske oppgavene, og sammenlignet med den andre gruppen var de mindre tilbøyelige til å beskrive oppgavene som ”utfordrende” eller ”truende”.

Doktor Karen Allen, som har ledet studiet, mener det viser at katter og hunder kan tilby følelsesmessig støtte til sine eiere.

Følelsesmessig støtte
- Ideen om et dyr som en følelsesmessig støtte kan kanskje virke særegen for noen. Men våre deltageres respons på stress - kombinert med deres egne beskrivelser av betydningen av det å ha dyr - antyder at følelsesmessig støtte absolutt kan krysse artsgrensene, sier hun. Samtidig har forskere i Finnland, i et studie med 3000 personer, kommet frem til at menn er mer sårbare for stress enn det kvinner er.

Forskere ved universitetet i Helsinki har funnet ut at menn er mye mer tilbøyelig til å ta seg flere sykedager - og at de røyker og drikker mer - og også har andre helseproblemer, etter større og stressende livshendelser.

Disse ”livshendelsene” forskerne viser til inkluderer hendelser som skilsmisse, økonomiske vanskeligheter etter tap av jobb, og det å være offer for fysisk, psykisk eller seksuell vold.

I undersøkelsen kommer det frem at kvinnene - på sin side - hellet like mye mot røyking og drikking som menn, etter lignende kriser. Men de var ikke like tilbøyelige som mennene til å ta seg flere sykedager borte fra jobben.

Stresstakling avgjørende
Forskerne fant også ut at mennene hadde mindre sosial støtte gjennom venner enn det kvinnene hadde, og de mener dette antyder hvorfor de er mer sårbare ovenfor stress.

Carole Spiers, formann i Internasjonale Stress Management Association, bekrefter funnene.

- Spørsmålet om hvordan en person tåler eller takler stress er ofte viktigere enn selve situasjonen, sier hun.

- Menn er ikke like tilbøyelige som kvinner til å spørre om ekstra støtte, og det skyldes delvis macho-kulturen, sier hun til BBC News Online.

Selv om dyr kan redusere menneskers stress, mener Spiers at personer som er stresset bør oppsøke noen for å snakke om problemene sine.

- Det å ha et dyr kan lette stresset og gjøre at du får tankene dine over på noe annet. Men det å ha muligheten til å snakke gjennom spørsmål - og få en avslutning - er mer produktivt, avslutter hun.

Begge studiene er for øvrig publisert i det amerikanske fagtidsskriftet Psychosomatic Medicine.

Mozon.no, 26.09.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!