Stress sliter tennene

Tygger du på tomgang? Stress er den viktigste årsaken til at stadig flere skjærer tenner og tygger i søvne. Resultatet kan være ødelagte tenner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hender det at du våkner om morgenen, og føler deg øm og sliten i kjevemuskulaturen? Du er i så fall ikke den eneste. Rundt 10-20 prosent av den norske befolkningen er rammet av bruxisme, som er den medisinske betegnelsen på gnissing og pressing av tenner, ifølge Helsenytt. Det vil si tomgangsaktivitet i kjevemusklene, og skjer som oftest ubevisst om natten, mens vi sover. Men det kan også skje i våken tilstand.

Mange vet imidlertid ikke at de er rammet, med mindre de deler seng med en som forteller dem om gnissingen.

I løpet av de siste 20-årene har det vært en kraftig økning i antall svensker som gnisser og presser tennene hardt, skriver Aftonbladet.

Resultatet kan i verste fall være slitte tenner, fyllinger som sprekker, spenninger i tyggemuskulatur og akutte tannsmerter hvis du "sliter deg" helt inn til nerven. Symptomer som hodepine og ising i tennene er også vanlig.

Tidligere trodde man at bruxisme kom av at tennene i over- og underkjeven ikke passet sammen. Nå ser ekspertene at årsakene er mer sammensatte, der blant annet stress er en medvirkende faktor.

Vil du stresse mindre? Slik gjør du det:

Stresser mer og mer
Den svenske tannlegen Rita Christidis har 29 års erfaring. Hun ser at forekomsten av tanngnissing har økt markant de siste årene.

- Denne sykdommen har ofte årsak i stress. Vi stresser alle mer og hjernen får aldri hvile. Og når man stresser, presser man tennene sammen, sier hun til den svenske avisen.

Både kvinner og menn er utsatt for bruxisme, men den typiske bruxist er kvinner i 30-års alder, som sliter med tidsklemma. Det er heller ikke uvanlig at barn gnisser tennene, men dette er som oftest ikke farlig. De slutter når de får nye tenner.

Slik fikser du tidsklemma!

Tror du at du gnisser tennene dine, bør du først og fremst prøve deg på avslapningsøvelser og generelle stressforebyggende tiltak, for vanligvis er det ikke nødvendig med behandling.

- Søk tannlegehjelp hvis dette ikke hjelper, sier professor Per Thrane, ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

En tannlege kan korrigere lokale årsaker som forårsaker tanngnissingen, som en for liten eller for høy fylling eller en krone som ikke passer. Tannelegen kan også gi instruksjon om avslapningsøvelser og råd om bevisstgjøring, og lage en bittskinne som kan gjenopprette stabiliteten i bittet.

Er du redd for tannlegen? Her er våre råd mot tannlegeskrekk:

Ønsker du i tillegg å sørge for god hygiene på tennene dine, er rådene til Thrane følgende:

- Reduser mengden av sure drikker, og unngå å drikke annet enn vann på natten. Ikke puss tennene rett etter inntak av sure drikker, bruk fluorskylling og sørg for at tennene blir penslet hos tannlegen, for å bidra til remineralisering av emaljen, råder han.

Og husk å bytte børste ofte. Den gamle tannbørsten din er en bakteriebombe!

 

Mozon.no, 16.11.2006