Stress påvirker fosteret

Kvinner som stresser under graviditeten kan påvirke barna tidlig i svangerskapet, viser en britisk studie. - Sterkt overdrevet, sier norsk ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Den nye britiske forskningen viser at gravide kvinner som stresser kan påvirke barnets hjerne og utvikling, og øke risikoen for hyperaktivitet, angst- og språkproblemer.

Den nye studien er den første som viser at ufødte barn faktisk blir eksponert for mødrenes stresshormoner tidlig i svangerskapet.

Funnene er publisert i tidsskriftet Clinical Endocrinology, melder The Guardian.

Slik får du ned hvilepulsen

Kan ikke forklare
Forskerne klarer imidlertid ikke å forklare årsaken til dette. De hevder det må mer forskning til.

De minner likevel om at de ikke ønsker å bekymre gravide kvinner, men poengterer at gravide kvinner bør leve et sunt og balansert liv, og unngå stress.

Slik lever du sunn som gravid

Studien er ledet av professor Vivette Glover ved Imperial College London. Forskerne målte mengden med kortisol hos til sammen 27 gravide kvinner. Kortisol er kjent som det såkalte stresshormonet, som pumpes inn i blodet vårt når vi blir bekymret.

På kort sikt kan kortisol være gunstig, ifølge forskerne, fordi den hjelper kroppen å takle stressende situasjoner, men etter en periode med mye stress kan den få en person til å føle seg utmattet, deprimert og gjøre oss mer utsatt for sykdommer.

Forskerne tok prøver av kvinnenes blod og av fostervannet, og fant at fra 17. svangerskapsuke var høye nivåer med kortisol i morens blod, gjenspeilet i fostervannet.

Stress er ikke bare usunt

Ekspertene har imidlertid delte meninger om studien.

- Sterkt overdrevet!
- Dette er en interessant studie som for første gang beviser at ufødte barn kan bli eksponert for mors stress allerede fra 17. svangerskapsuke. Neste steg må bli å finne ut til hvilken grad mors stress kan påvirke de ufødte barna, sier jordmor Claire Friars til The Guardian, som har kommentert studien.

Her hjemme synes professor Tore Henriksen, seksjonsoverlege ved Fødeavdelingen ved Rikshospitalet, at studien vitenskapelig sett er bra, men at artikkelen i The Guardian tar litt hardt i.

- De har overdrevet sterkt. Det finnes mange studier gjort på dette, men de er alt for usikre. Stress er ikke nødvendigvis negativt - det har vi for lite data for å slå fast helt sikkert fast, sier han.

Henriksen legger til at det er viktig å ikke bekymre kommende mødre med denne type informasjon, og minner om at vi har levd med stress i hundre tusener av år.

Ønsker du å bli gravid? Her gir vi noen råd!