Stress ned i ferien

Ferie å stress hører absolutt ikke sammen, men likevel har det en tendens til å komme samtidig. Vi har tipsene som gjør det lettere å slappe skikkelig av.

Sommerferien er årets mest etterlengtede tid, men også en periode som fylles av krav og forventninger.

Hvis ferien er væravhengig er det for eksempel en stor risiko for å bli ”værstresset”. Skal du feriere hjemme er det derfor viktig å ta med regn i beregningen. Ikke bli i dårlig humør dersom været blir dårlig, men ha andre aktiviteter i bakhånd. Kanskje du kan rydde i garasjen og nyte den gode samvittigheten etterpå, eller du kan utforske en ny innendørsaktivitet - kanskje bowling eller museumsbesøk.

Mye av det vi ikke rekker i hverdagen skal vi gjøre i ferien. Vi skal rydde opp i garderoben, hilse på slekten, ha det moro med barna og nyte partneren. Listen kan bli veldig lang, og forventningene så høye at stresset nesten kveler oss.

Det gjelder å planlegge fornuftig. Den svenske ”stressdoktoren” Tomas Danielsson gir gode råd i sin nyeste bok ”Tokstressad!”.

Et av dem er å ikke føre alle dager inn i et skjema. Poenget med ferien er at den skal skille seg fra den hektiske hverdagen.

Kropp og sjel trenger å ta seg inn igjen, og derfor bør man ta noen dager helt på sparket. Den beste avkoblingen kan være å gjøre ingenting.

Hovedpoenget med ferien er egentlig å gjøre noe man ikke pleier å gjøre, og å gjøre det i sitt eget tempo. Da får man den avkoblingen man trenger.

Tips for en rolig ferie


Ikke legg planer som om du har åtte ukers ferie når du bare har fire. Gi deg tid til å ta det rolig.

Legg løse planer. Kjøp ferjebillettene og ha en grunnidé, men ikke lag et program for hver eneste dag.

Minimer pliktbesøkene. Ikke gjør slektstreffene til en sommerturné. Spre dem i stedet ut over året.

Ikke sammenlign din ferie med naboens ambisøse ferieplaner. Det viktigste er å gjøre nye ting.

Behold feriefølelsen.Planlegg små utflukter utover høsten og hold feriestemningen levende.

Mozon.no, 30.06.2005