Stress kan være sunt

Stress kan gjøre deg sliten og syk, men også frisk og rask.

I lang tid har vi hørt om hvor farlig stress er for kroppen. Det senker immunforsvaret, gjør deg sliten og påvirker humøret. Derfor er det med en viss forundring man tar imot nyheten om at minst en form for stress øker immunforsvaret til mus, trolig også mennesker.

- Det er absolutt overraskende, sier David Padgett, en av forskerne bak studien.

Cellehukommelse
Hvis videre forskning støtter funnene vil det være mulig å utvikle mer effektive influensavaksiner enn vi har i dag. Først må imidlertid forskerne finne ut hva som skjer.

- Vi forstår virkelig ikke mekanismen ennå. Vi er i prosessen med å prøve å forstå hvorfor, sier John Sheridan, Padgetts samarbeidspartner.

Stresstypen som ble brukt i forskningen økte cellehukommelsen fra en influensavaksine og økte muligheten til å takle et angrep fra viruset. Med andre ord: når viruset kom klarte musene lettere å gjenkjenne det og kjempet lettere imot.

Ikke vanlig stress
Musene i undersøkelsen ble plaget jevnlig av en mus med et veldig sinne et par timer i seks dager. Etter denne perioden smittet forskerne musene med influensa som også rammer mennesker. Mus som ikke ble plaget fikk også smitten.

Forskerne trodde de lagde kronisk stress, på samme måte som en omsorgsperson som må våke over sin kjære hele tiden. Den type stress har flere ganger vist seg å redusere immunforsvaret.

Overraskelsen kom da de plagede musene faktisk klarte å bekjempe viruset bedre enn de andre musene.

Bedre vaksiner
Lavt nivå av stress produserer hormoner som hjelper oss med å møte ulike utfordringer. Derfor kan litt av en dårlig ting være bra. Kronisk stress produserer for mye av de samme hormonene, noe som kan føre til immunsvikt. Det gir blant annet stor risiko for hjertelidelser.

Forskerne har stor tro på at dette kan føre til mer effektive vaksiner, spesielt for eldre.

- Eldre personer reagerer ikke bra på en vaksine, så de utvikler ikke et godt immunforsvar, sier Padgett til ABCnews.

Like mus
Neste steg nå er å finne ut av mekanismen og hvordan det hele fungerer. Deretter kan vaksinen bli utviklet til å stimulere cellehukommelse.

Det er imidlertid ikke helt klart om mennesker vil reagere på samme måte som mus, men forskerne er optimistiske.

- Musenes immunforsvar er ganske sammenlignbart menneskenes. Det er derfor vi velger dem, sier Padgett til ABCnews.

Forskerne mener likevel at det ikke er noen god ide å utsette seg selv for stress for å unngå influensa.

Mozon.no, 17.04.2005