Stress gir ikke hjertesykdom?

Hvor mange ganger har det ikke vært hevdet at psykologisk stress er en medvirkende årsak til hjertesykdom? En 20 år lang studie, publisert i BMJ denne uken, viser at tidligere forskning kan ha vært misvisende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stress gir ikke hjertesykdom? "" />

Hvor mange ganger har det ikke vært hevdet at psykologisk stress er en medvirkende årsak til hjertesykdom? En 20 år lang studie, publisert i BMJ denne uken, viser at tidligere forskning kan ha vært misvisende.

Av Silje Stavik

Forskere bak undersøkelsen målte selvpåført stress hos middelaldrende skotske menn som tidlig på 1970-tallet jobbet i og utenfor Glasgow i Skottland. Mennene ble fulgt i over 20 år for å undersøke hvorvidt de utviklet hjertesykdom eller ikke. Det ble brukt forskjellige metoder for måling av hjertesykdom, skriver anerkjente British Medical Journal (BMJ) i deres siste utgave.

Menn i undersøkelsen som var mest stresset rapporterte også oftere symptomer på dårlig helse, inkludert symptomer på angina (hjertekrampe). Disse symptomene førte i noen tilfeller til at de måtte inn til overvåkning på sykehus.

En naiv analyse av dette vil tyde på at stress kan føre til hjertesykdom. Resultatene av undersøkelsen derimot, viser at sykehusenes diagnose av hjertesykdom, Eng-symptomer på hjertesykdom og død som følge av hjertesykdom ( faktisk også dødsrate generelt), sjeldnere fant sted hos de menn som hadde høyt stressnivå, skriver British Medical Journal (BMJ).

Forskerne mener at en rimelig forklaring på at stress og hjerteinfarkt har blitt knyttet så nært sammen, er at de som opplever mye symptomer på stress også opplever mer symptomer på sykdom. Dette kan ha vært villedende i tidligere forskningsprosjekter, skriver de.

Interessant var det også at menn i undersøkelsen som anså seg selv som mest stresset, også røykte, drakk mer alkohol og trente mindre enn de andre deltakerne i studien. Men - de hadde klar tendens til å ha bedre jobber. Det forklarer muligens hvorfor de hadde sunnere hjertehelse enn andre menn i undersøkelsen.

mozon.no 30.05.02