Stress dreper som tobakk

Mye mas på jobben? Et stressende arbeidsliv er like farlig som å røyke.

Jobben vår forårsaker nesten liken mange tilfeller av hjerte- og karsykdommer som det tobakk gjør, ifølge dansk forskning.

Årsaken er at vi jobber overalt; hjemme, i bilen, på toget, på flyet, i sengen, på stranden, på kaffebaren og på hytta. Og det grenseløse arbeidet mellom bærbare PC-er, trådløst internett og mobiltelefon, er den direkte årsaken til økt stress i vårt samfunn, skriver den danske avisen Berlingske.

Visste du at kvinner som jobber lange dager får dårligere helse enn menn?

Arbeidsmiljøet er årsaken til omkring 20 prosent av alle tilfeller med hjerte- og karsykdommer, mens røyking står for omkring 25 prosent av hjertelidelsene. Grunnen til at arbeidsmiljøet har blitt en såpass stor risikofaktor er fordi vi stresser mer.

- Stress påvirker blodtrykket, mengde fett i blodet, blodsirkulasjonen, pulsen, hjerterytmen og gir betennelsestilstander. Alt dette bidrar til økt risiko for hjerte- og karsykdom, sier professor Tage Søndergård Kristensen fra danske Arbejdsmiljøinstituttet, som ser at flere og flere arbeidstakere blir langtissykemeldt på grunn av stress.

Han legger imidlertid til at stress er livsviktig. Uten stress hadde menneskeheten gått under for lengst, men vi er ikke skapt for å være kronisk stresset.

Sliter du med tidsklemma? Slik fikser du den!

Internasjonalt forskningsteam
Professoren er med i et internasjonalt forskerteam, som nettopp har vurdert litteratur om stress og hjerte- og karsykdommer, for den europeiske alliansen av hjerteforeninger European Heart Network.

Siden 1987 har antallet dansker som er kronisk stresset fordoblet seg fra omkring seks prosent av befolkningen til cirka 12 prosent. De som er mellom 30 og 44 år er de som stresser mest.

I Levekårsundersøkelsen fra 2003 ble norske arbeidstakere spurt om jobben sin. På spørsmålet: ”Hvordan passer følgende beskrivelser for arbeidet ditt? Passer det svært godt, godt, mindre godt eller dårlig at det er for mye stress, mas og jag?”, svarer 12 prosent at beskrivelsen passer dem svært godt, 34 prosent svarer godt, 30 prosent svarer mindre godt og 24 prosent sier beskrivelsen passer dem dårlig.

Den danske professoren gir ”grenseløst arbeid” en vesentlig del av skylden for økt stress i samfunnet.

Er du stressa?
Det er mange måter å oppleve stress på. Her er bare noen av symptomene du skal ta alvorlig: hjertebank, manglende konsentrasjon, rastløshet, svettetokter, mageproblemer, manglende appetitt, økt bruk av sove- og nervemedisin, økt alkohol- og stoffmisbruk, problemer med å sove og trang til å gråte, springe eller gjemme seg vekk, ifølge Arbeidstilsynet.

På tide å stresse ned? Her er fem tips som gir deg hvilepulsen tilbake:

 

Mozon.no, 25.10.2006