Stress dreper lidenskapen

Vår moderne livsstil kan ødelegge for sexlysten, ifølge eksperter. Og mange sliter med å snakke om private problemer.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stress og intimhelseproblemer påvirker sexlivet, ifølge en ny, britisk undersøkelse fra det farmasøytiske selskapet Novo Nordisk UK og rådgivnings-organisasjonen Relate.

Undersøkelsen, der over 2000 personer over 16 år deltok, avslører at mindre sexlyst og stress var blant de vanligste problemene som tæret på folks parforhold. Flere ulike intimhelseproblemer listes også opp som årsaker.

Slik får du mer moro under dyna:

Økende problem
Sexolog og allmennpraktiserende lege Kjell-Olav Svendsen er ikke overrasket over de britiske funnene. Han sier stress og press også går på norske parforhold løs, og at dette trolig er et økende problem.

«Tenk over hva du prioriterer i livet ditt og ikke ta kjæreste og seksualliv for gitt. Det må pleies.»


- Det moderne mennesket skal gjøre karriere, jobbe døgnet rundt, trene flere ganger i uken og ha en idealkropp, få barn og i tillegg ha et bra seksualliv. Mange får både fysiske og psykiske plager av dette kjøret, sier Svendsen til DinSide Helse.

- Noen får vonde skuldre, noen blir utbrente og andre får mer alvorlige plager. Derfor kan folks moderne livsførsel ofte gå utover både parforholdet og sexlivet, men også barna og familielivet, utdyper han.

Her er 25 tips som kan gi deg litt bedre tid i hverdagen:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Ikke attraktive
Blant kvinnene i undersøkelsen er det de over 55 som ser ut til å være mest mottakelige for seksuelle helseproblemer. Sju av ti i denne kategorien sier at alderen deres gjør at de ikke tror partneren synes de er attraktive, skriver Daily Mail.

Trodde du det ble slutt på moroa når man kommer over en viss alder? Tro om igjen:

Men også andre typer stress kan virke hemmende på folk. En av Daily Mails lesere i London skriver for eksempel i en kommentar til studien:

"Personlig opplever jeg presset fra samfunnet om å ha på meg så lite klær som mulig og oppføre meg så tøsete som mulig for å beholde mannen min, som den største lidenskapsbremsen."

Åpen kommunikasjon
Tre av fem i den britiske studien innrømmer dessuten at de sliter med å snakke åpent om intime og personlige problemer, ifølge avisen.

- Jeg har jobbet med mange par som er så flaue når det gjelder plager med intimhelse at det har ført til brutt kommunikasjon og satt forholdet under alvorlig press, sier relasjonsrådgiver Denise Knowles i rådgivningsselskapet Relate.

Hun mener at det ikke er lett å snakke åpent med en partner eller en fagperson om slike saker, men understreker at det kan spare mange for følelsesmessig belastninger.

Føler du deg deprimert? Psykologen kan trolig hjelpe:

- Ikke ta kjæresten for gitt
Kjell Olav Svendsen oppfordrer folk til å sette seg ned og tenke gjennom hva som er et kvalitativt liv for dem.

- Tenk over hva du prioriterer i livet ditt og ikke ta kjæreste og seksualliv for gitt. Det må pleies, sier Svendsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!