Strekkoden skal opp!

Du kan spare mye tid på å passe på at strekkoden på panteflasken vender opp.

<b>SPAR TID PÅ FLASKEPANT:</b> Legger du flaskene med strekkoden opp, kan du spare mye tid - inntil 50 prosent! Foto: Per Ervland
SPAR TID PÅ FLASKEPANT: Legger du flaskene med strekkoden opp, kan du spare mye tid - inntil 50 prosent! Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du kan spare mye tid ved å passe på at strekkoden vender opp. Da vil maskinen raskt finne strekkoden, og kan gå til neste steg i prosessen. Legger du strekkoden ned, må flasken alltid rotere en halv gang, og da går det mye ekstra tid, forteller Marius Løken, viseadministrerende direktør i Tomra Systems ASA, til DinSide.

Ifølge Løken kan pantingen gå dobbelt så kjapt om du følger hans råd.

– Så det er et godt tips i en hektisk hverdag, sier han.

Du kan se hva som skjer med flasken når du legger den rett og når du legger den "feil", i videoen nedenfor:


40 flasker i minuttet

Tomra er den største aktøren innen panteautomater i norske butikker, med cirka 90 prosent andel av det norske markedet. Men Tomra er også i mange andre land i verden, både med pantesystemer for gjenbruksflasker og returflasker, og innenfor annen type matvare og materialsortering.

– Det typiske pantesystemet i Norge kan klare opptil 40 flasker i minuttet, men om du går ut i felten og observerer, vil du se at hastigheten i virkeligheten blir lavere, sier Løken til DinSide.

Hvor raskt (eller treigt) det går å pante flasker, og i neste instans: hvor lang køen foran panteautomaten blir, er selvsagt både avhengig av selve maskinen, men også kunden som skal pante.

Danskene kan levere panten i samlet i store sekker - de slipper å fôre inn hver eneste flaske i en automat!

Ukurant?

"Ukurant flaske. Ta tilbake", akkompagnert av en høy, pipende lyd og blinkende display på panteautomaten, er en feilmelding de aller fleste av oss nok har opplevd i butikken.

Hva er det egentlig som skjer, da?

– Veldig ofte, i alle fall i Norge, dreier det seg da om en strekkode som har falt av flasken, sier Løken.

– Fordi det norske systemet baserer pengeavregningen sin på strekkode og linker dette opp mot produsent, er det viktig at strekkoden faktisk sitter på flasken, forklarer Løken.

Uten strekkode - ingen pant, med noen unntak hvor formen på flasken er unik, og dette kommer brukeren til gode, og du får pant likevel.

Dette dreier seg i hovedsak om vannflaske med sportstut.

– Vi bruker en kombinasjon av form, strekkode, ser om det er metall eller ikke, og veier objektet. Reglene i maskinen og panten du skal utbetale er basert på en kombinasjon av dette, forteller Løken.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!