Streik? Slik flyr du likevel

Lei av streiker på bakken og i luften? Slik takler du krisen neste gang - for det blir helt sikkert en neste gang...

Se bilder av fly og helikoptre
 1. Se de kule helikoptrene
 2. Se de kule flybildene


Lei et helikopter

Skandinaviske flypassasjerer må tåle mye: Dårlig vær, streikende flygeledere og streikende piloter - for bare å nevne noe.

Nå er det selvsagt ikke alt SAS og deres ansatte skal klandres for - selv om de nok må ta en ganske stor del av skylden på flyjakkene sine.

Men, men. Sure miner til side. Nå må vi være konstruktive - for hva kan du gjøre neste gang noen streiker - og du har en svært viktig reise som holder på å bli avlyst? Du leier selvsagt et helikopter eller fly!

Ikke uoverkommelig

DinSide Økonomi har sjekket med tre av de store selskapene som driver med privat fly- og helikopterflyving.

Tar deg dit du vil... Vis mer


Og ja, selvsagt er det dyrt. Men ikke uoverkommelig - i alle fall ikke dersom man bare reise. Og i noen tilfeller kan faktisk prisen matche de dyreste businessbillettene.

Priseksempler med helikopter:
For eksempel kan selskapet Helitrans fly fem personer tur/retur Oslo-Bergen for 32.400 kroner. Det gir en pris per person på 6.480 kroner. Samme tur kan selskapet Helikopterdrift gjøre for 36.720 kroner, noe som gir en pris per person på 7.344 kroner. Airlift vil imidlertid ha hele 40-45.000 kroner for denne turen.

Ett annet eksempel: Turen Oslo-Hemsedal koster hos Helikopter Drift 15.750 kroner tur/retur for fem personer, altså 3.150 kroner per snute. Samme tur fås hos Helitrans for om lag 10.000 kroner, eller 2.000 per hode. Også her tar Airlift noe mer, prisen er nemlig rundt 20.000 kroner.

Med andre ord: Skal du leie helikopter, er det svært lønnsomt å sjekke prisene hos ulike selskaper først. Eksemplene ovenfor viser at det er ganske store prisforskjeller på like ruter.

Priseksempler med fly:
Tur/retur Værnes-Karlstad: 30.000 kroner for seks personer - altså 5.000 kroner per person. (Med Helitrans).

Tur/retur Oslo-Aalborg: 25.000 kroner for syv personer - altså om lag 3.500 kroner per person. (Med Helitrans).

NB! I prisene ovenfor er åtte prosent moms inkludert, unntatt på utenlandsflygningene, som er fritatt for moms.

Smart med helikopter

Selskapene merker at uro i den almene flytrafikken gir dem mer å gjøre.

- Vi har hatt noen turer i det siste som resultat av problemene med diverse streiker, sier Ole Gustav Rostad, assisterende flygesjef i Helikopter Drift.

Og nettopp i forbindelse med flygeleder-problemer, er helikopterflyging en fordel.

- Det påvirker ikke oss at flygelederne streiker, for når vi flyr helikopter skjer det på et helt annet system, forklarer Rostad.

- Fordelen, både med fly og helikopter, er at vi kan fly steder du ellers vanligvis ikke kommer, uten at du må bruke mye mer reisetid. Men skal du lande med helikopter et sted, må kunden vanligvis selv sørge for landingstillatelse fra grunneieren, forklarer Terje Fjerdingen, leder for bakkeoperasjoner i Helitrans.

Kule bilder

Er du interessert i fly og helikoptre?

For et årstid siden sjekket vi også priser på å kjøpe fly og helikoptre. Her kan du se de kule bildespesialene, med tilhørende priser. Hvis du har råd, da:

 • Kjøp ett helikopter
 • Kjøp ett fly
 • Eksterne lenker:
  www.helitrans.no.
  www.helikopterdrift.no.
  www.airlift.no.