Strammer reglene for barnesete

Fra i dag blir det påbudt å sikre barn opp til 135 cm mot tidligere grense på fire år.

Denne uken vil politiet over hele landet kontrollere at barna er riktig sikret i bil.

- Nå blir det bedre samsvar mellom lovverket og våre anbefalinger når det gjelder sikring av barn i bil. Vi er derfor svært positive til at reglene blir skjerpet. Godkjent sikringsutstyr gir betydelig bedre sikkerhet også for de litt større barna, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Barn som er mellom 135 og 150 cm kan bruke godkjent sikringsutstyr eller vanlig bilbelte, eventuelt i en kombinasjon. Påbudet om å bruke sikringsutstyr gjelder kun for barn opp til 36 kilo,noe som også er vektgrensen på det utstyret som finnes for de største barna. Foreldre risikerer ikke bot dersom et barn som er lavere enn 135 cm, men samtidig veier over 36 kilo ikke sitter på bilpute eller i barnestol.

EU-direktiv
De nye reglene er fastsatt av Samferdselsdepartementet, og er en innføring av et EU-direktiv med regler som er felles for hele EØS-området.

Det blir nå forbud mot å plassere barn i bakovervendt barnestol foran en kollisjonspute som ikke er deaktivert.

Trygg Trafikk mener forskriften burde gått lengre når det gjelder kollisjonspute, med forbud også mot å plassere barn forovervendt i forsete med kollisjonspute. Barn risikerer å få alvorlige skader av kollisjonsputen dersom den utløses. Trygg Trafikk anbefaler derfor ikke at barn lavere enn 140 cm sitter i forsetet uten at kollisjonsputen er koblet ut.

Ikke uten belter
Det blir samtidig forbud mot å transportere barn under tre år i bil som ikke har bilbelter, og forbud mot at barn over tre år, men lavere enn 150 cm, transporteres i forsete der det ikke er bilbelter.

Det er ingen endringer når det gjelder utstyret for sikring av barn i bil, det nye er at det påbudt å bruke barnestol lengre.

Hele denne uken vil UP og øvrig politi stoppe og kontrollere tusenvis av bilister, med ekstra fokus på bruk av bilbelte og barnesikring. Politiet vil samtidig distribuere rundt 40 000 informasjonsbrosjyrer fra Trygg Trafikk, Statens vegvesen og politiet om de nye reglene, og med generelle råd om riktig sikring av barn i bil.

 

Mozon.no, 09.05.2006