Stramme og mer maskuline kvinner

Ifølge ukebladene skal norske kvinner i dag være sterke, smale og stramme. - Man kan helt tydelig se en maskulinisering av kvinnekroppen, sier sosiolog Grethe Halvorsen.

Strammere og mer maskuline kvinner

Ifølge ukebladene skal norske kvinner i dag være sterke, smale og stramme. - Man kan helt tydelig se en maskulinisering av kvinnekroppen, sier sosiolog Grethe Halvorsen.

Halvorsen har skrevet en hovedoppgave i sosiologi om hvordan kvinneukebladene har omtalt slanking og kroppsvekt de to siste tiårene, skriver Aftenposten interaktiv i dag.

Sosiologistudenten analyserte slankeoppslag fra ukebladene Kvinner og Klær og Norsk Ukeblad. Oppgaven hennes viser store forandringer i hvordan bladene skriver om kropp og slanking i 1988 og i 1998 - ti år senere.

Halvorsens oppgave viser blant annet at ordene 'tynn' og 'slank' var de mest brukte ordene for å beskrive den ideelle kvinnekroppen i 1988, mens det i 1998 i tillegg kom ord som 'stram', 'hard', 'sterk' og 'fast'.

- Dette minner mer om en beskrivelse av en mannskropp enn av en kvinnekropp, sier Halvorsen til Norsk Forskningsråds nettsted.

De stramme er de lykkelige
- Før i tiden var det å være kvinne knyttet til barn, husarbeid og kjøkkenbenk. Nå har kvinnen løsrevet seg og vil heller knyttes til arbeidslivet. Den faste, sterke, smale kroppen som er idealet nå, distanserer seg fra fødsler og matlaging, og er tilpasset arbeidslivet, sier Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin hovedoppgave viser hun også hvordan ukebladene knytter kropp og kroppsvekt til personlighet. Slanke og veltrente kvinner blir framstilt som lykkelige, utadvendte og med full følelsesmessig kontroll.

Tykke kvinner fremstilles gjerne som det motsatte.

Halvorsen ser med bekymring på utviklingen, og mener viktige egenskaper ved kvinnen - som det å føde barn - blir forsøkt skjult, skriver Aftenposten.

Kilde: Aftenposten interaktiv

Bearbeidet av Silje Stavik 12.06.01