Støtsikkert kamera ødelagt av støt – kunde får ingenting

Selv om dingsen skal tåle et fall, må den ikke tåle et hvilket som helst fall.

<B>SKAL TÅLE EN TRØKK: </b>Nikons kamera skal være støtsikkert. Men det skal ikke tåle å møte hva som helst i fallet, slår FTU fast. Foto: NIKON PÅ YOUTUBE
SKAL TÅLE EN TRØKK: Nikons kamera skal være støtsikkert. Men det skal ikke tåle å møte hva som helst i fallet, slår FTU fast. Foto: NIKON PÅ YOUTUBE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kameraet er konstruert for å tåle det meste. Det er støvtett, støtsikkert til 1,5 m og vanntett til 10 m, så du kan ta det med deg hvor du vil.»

Slik markedsføres kameraet Nikon Coolpix S32 av produsenten selv. Det skal også kunne «brukes av både små og store hender».

Men da en Oslo-kar ga kameraet til sin fem år gamle sønn, gikk det galt: Kameraet falt fra omlag én meters høyde, og linsa sprakk.

Selv om dette fallet er innenfor hva produsenten mener kameraet skal tåle, får han ingen hjelp. Kameraet skal nemlig ikke tåle hva som helst.

LES OGSÅ: Er Sony Xperia Z5-telefonene egentlig vanntette? - Ja, men du bør ikke bruke dem under vann!

«Må ha truffet noe skarpt»

Mannen mente kameraet burde tåle fallet, som ifølge han skjedde på et gulv, og gikk til butikken som sendte kameraet videre til sitt verksted. I rapporten skrev verkstedet:

«Ifølge manual til kamera skal det tåle å droppes ned på flatt underlag, om en treffer noe skrapt eller en stein kan det ikke garanteres mot fysiske skader (bulk/sprekk). Kamera fungerer som produsenten garanterer etter fall, men det har pådratt seg en fysisk skade grunnet det har truffet et skarpt objekt.»

KJENT PROBLEMSTILLING: Mobiler lover ofte å tåle vann, men hvor mye vann de tåler, varierer. Det er forskjell på en sprut og et hav, og mange sliter med å reklamere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KJENT PROBLEMSTILLING: Mobiler lover ofte å tåle vann, men hvor mye vann de tåler, varierer. Det er forskjell på en sprut og et hav, og mange sliter med å reklamere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Dermed ville ikke butikken betale for reparasjonen hans. Kamerakjøperen tok saken videre til Forbrukerrådet og i neste omgang Forbrukertvistutvalget, men heller ikke her får han hjelp.

LES OGSÅ: Derfor kan reklamasjon på fall-, klem- og fuktskadet mobil være mulig

Skal ikke tåle alt

Reklamasjonsretten kan sikre deg gratis reparasjoner når et produkt ikke fungerer som annonsert. Spørsmålet er hva kameraet egentlig har lovet, kontra hva som faktisk skjedde med det.

«Opplysningene om støtsikkerhet kan ikke forstås som en garanti for at kameraet vil tåle ethvert fall fra 1,5 meters høyde, uavhengig av hvilket underlag det lander på» skriver utvalget i sitt vedtak.

Uten andre bevis, mener de verkstedet har rett i at kameraet må ha truffet noe mer enn et flatt gulv. Kameraet har dermed blitt utsatt for mer enn hva kameraet lovet å tåle. Dermed har heller ikke kameraet noen mangler, og mannen ingenting han skulle ha sagt.

Det samme kan gjelde for eksempel «vanntette» mobiler; de er ofte testet til å tåle stillestående ferskvann, og ikke brusende saltvann. Samtidig kan ikke butikken anta at en hvilken som helst feil stammer fra en fukt- eller fallskade. De kan heller ikke markedsføre noe som tøffere enn hva det i virkeligheten er.

LES OGSÅ: Butikken kan ikke nekte reperasjon bare fordi fuktindikatoren er slått ut på mobilen