Forhåndsstemme 2017

Stortingsvalget 2017: Nå kan du forhåndsstemme

Fra 10. august kan du forhåndsstemme foran årets stortingsvalg.

FORHÅNDSSTEMME? Det er ingen problem å stemme i andre kommuner enn der du er folkeregistrert. Foto: NTB Scanpix
FORHÅNDSSTEMME? Det er ingen problem å stemme i andre kommuner enn der du er folkeregistrert. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. september avholdes årets stortingsvalg, men ikke alle har anledning til å stemme på selve valgdagen. Under valget for fire år siden avga 30,2 prosent av de som stemte, forhåndsstemme, som var ny rekord, ifølge SSB, nærmere bestemt 842.398 velgere.

Vil du benytte deg av muligheten for å forhåndsstemme ved årets valg, er dette mulig fra og med torsdag 10. august.

Kan man forhåndsstemme overalt?

Du kan forhåndsstemme fra og med torsdag 10. august til og med fredag 8. september. Og du trenger ikke å være i din egen hjemkommune for å forhåndsstemme:

Du kan forhåndsstemme i en hvilken som helst kommune, men den enkelte kommune bestemmer når og hvor det er mulig å forhåndsstemme.

Hvor finner jeg valglokalene?

På nettsiden valglokaler.no kan du finne valglokaler og åpningstider i kommunen du befinner deg i. Normalt har også kommunenes egne nettsider informasjon om valglokaler og åpningstider.

Må man ha fylt 18 år før valgdagen for å kunne stemme?

Nei, ifølge valg.no har de som har fylt 18 år innen utgangen av 2017 og er norske statsborgere, stemmerett ved årets valg.

Må jeg ha med valgkort?

Valgkortet til årets stortingsvalg sendes hjem til det som var din folkeregistrerte adresse 30. juni, men det er ikke et krav at du har det med, hverken ved forhåndsstemming eller på selve valgdagen.

Ifølge Valgdirektoratet gjør valgkortet at det går raskere å stemme om du har det med, men det er altså ikke et krav for å få lov til å stemme.

Det du derimot må ha med, er legitimasjon, og både pass, førerkort og bankkort med bilde er godkjent, ifølge valg.no. Du kan også bruke annen type legitimasjon så lenge det inneholder velgerens navn, fødselsdato og bilde.

Kan jeg gjøre endringer på stemmeseddelen?

Forhåndsstemmer du i en annen kommune enn hjemkommunen din, får du utdelt en stemmeseddel med de registrerte politiske partienes navn, uten kandidatnavn. Du må da krysse av for eller skrive på hvilket parti/gruppe du vil stemme på, eller selv skaffe stemmseddel fra din kommune og bruke den hvis du ønsker å gjøre endringer.

Kan jeg forhåndsstemme i utlandet?

Ja, og de som befinner seg i utlandet har kunne forhåndsstemme fra og med 1. juli, frem til 1. september. Du kan forhåndsstemme hos utenriksstasjoner som du finner i denne oversikten.

Også på Svalbard gjelder egne regler for forhåndsstemming.

Også ved forhåndstemming i utlandet må du ha med legitimasjon, men du trenger ikke å ha med valgkortet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!