Ikke glem passet eller annen norsk ID når du skal ut og handle i utlandet. Det kan nemlig være din billett til ti prosent rabatt.  Foto: Per Ervland
Ikke glem passet eller annen norsk ID når du skal ut og handle i utlandet. Det kan nemlig være din billett til ti prosent rabatt. Foto: Per ErvlandVis mer

Stormagasin frister turister med ti prosent rabatt

I disse butikkene lønner det seg å være utlending.

Tiden frem mot jul er høysesong for shopping, enten du gjør unna julehandelen her hjemme eller om du tar deg en storbyferie. Den sterke norske krona gjør det fordelaktig å legge julehandelen utenlands i år.

Men det er ikke bare kronekursen som er gunstig for nordmenn på reisefot. Flere stormagasiner lokker nemlig med ekstra rabatt – til utlendinger. Husk å ta med deg førerkortet eller annen norsk ID.

Les også: Her finner du rabattkodene til nettbutikkene

Deilig å være norsk i Danmark

Magasin du Nord i København får du, med noen unntak, ti prosent rabatt ved å fremvise utenlandsk legitimasjon. Om et produkt fra Georg Jensen står på handlelisten, får du det altså normalt sett billigere på Magasin, enn i Georg Jensens egen butikk på Strøget. På kostbare varer eller ved en skikkelig storhandel før jul, er ti prosent rabatt ikke noe å kimse av. Husk å spørre etter rabattkupong om den ikke ligger fremme ved kassen allerede.

Blir du sprø av å handle julegaver? Gjør alt unna på én dag, og ta en storbytur i samme slengen. Vi har vært på dagstur til København, og kom hjem fullastet med julegaver

Dagens kursforhold mellom norske og danske kroner gjør det dessuten ekstra gunstig for oss nordmenn å ta en dansketur nå i høst. Vi har gjort en prissjekk som viser at det kan være en del å spare, spesielt om du er ute etter danske varemerker som Lego, Rosendahl og Bodum.

Råd til enda mer på Manhattan

Macy's på Manhattan hevder å være verdens største butikk, den dekker sågar et helt kvartal. Macy's finner du imidlertid over hele USA, og de tilbyr ti prosent rabatt til turister i de aller fleste stater. Enkelte varegrupper som kosmetikk og møbler er unntatt rabatten, men du får rabatten på alt av klær og sko. Rabatten får du dessuten på toppen av eventuelle andre prisreduksjoner. Du får rabattkortet ved å henvende deg i kundesenteret eller ved å laste det ned før avreise.

Les også: Slik kommer du deg billigst til New York

Stormagasinet Bloomingdales på Lexington Avenue i New York tilbyr også ti prosent rabatt til deg med utenlandsk identifikasjon. Mens Macy's er folkelig, er utvalget hos Bloomingdales både mer trendy og elegant. Prisene er noe høyere og en rabatt kommer godt med. Du må innom besøkssenteret i andre etasje for å få utdelt rabattkupongen. Bloomingdales huser luksusmerker som Chanel og Louis Vuitton, men i disse butikkene gjelder dessverre ikke rabatten.

Les også: Bente handler USA-kuppene for deg

Spania rundt

Varehuskjeden El Corte Ingles har butikker over hele Spania. Igjen er ti prosent rabattvaløren som tilbys utenlandske besøkende. Du henvender deg til kundesenteret og viser pass eller annen identifikasjon som viser at du er utenlandsk statsborger. El Corte Ingles tilbyr rabatter på en rekke varer, deriblant klær og moteartikler, sportsutstyr, parfyme, kosmetikk og hjemtekstil.

Vet du om flere butikker som tilbyr egne rabatter for turister? Tips andre i debatten under.