Store sjanser for at sjefen din er psykopat

Psykologen Paul Babiak gjorde en skremmende oppdagelse da han undersøkte hundre ledere.

[Forum: Har du en psykotisk sjef?]

I en undersøkelse av 100 sjefer i amerikanske selskaper fant Babiak og hans kollega Robert Hare åtte psykopater.

- En skremmende høy andel, sa han da resultatet ble presentert ved EuroScience Open Forum i Stockholm onsdag.

Ellers i befolkningen er 1-2 prosent psykopater. De lederne Babiak og hans kolleger undersøkte hadde cirka 25 prosent av personlighetstrekkene som kjennetegner psykopater.

- Ved 100 prosent er man seriemorder, sa Babiak.

Men ved 25 prosent mener han at de ikke er noe å være redde for.

Disse lederne er ikke voldlige, men personlighetstrekkene fører til at de ofte klarer å klatre høyt på karrierestigen.

Professor Robert Hare, som jobber ved University of British Columbia, sier til tidsskriftet New Scientist at ”firma-psykopatenes” arroganse og evne til å fokusere hjelper dem til suksess.

For å finne disse personene har han i samarbeid med Babiak utviklet testen ”Business Scan 360”, og det er denne testen som er brukt i denne undersøkelsen.

Disse personene er veldig sjarmerende, disponerte for å få raserianfall og det er sannsynlig at de prøver å ta æren for kollegers innsats. Karismaen og ambisjonene blir ofte forvekslet med gode lederegenskaper.

- Psykopater pleier å være sjarmerende, har voldsom tro på seg selv, og de liker penger, makt og sex. De er flinke til å formulere seg og kan manipulere andre ved å fortelle en god historie. Fordi de kan snakke ”stort” tror andre de har visjoner og kan lede en organisasjon, men en psykopat vil villede folk, fortalte Babiak til tv-kanalen CNN.

Han sier at antallet psykopater i lederstillinger sansynligvis vil øke de kommende årene, ettersom forretningslivet blir mer dynamisk og man kan bli forfremmet raskere.

- Psykopater liker ikke å jobbe i byråkratiske organisasjoner. De søker spenning og liker å spille et spill, sier han.

Han sier disse personene aldri føler skyld eller andre følelser på samme måte som mentalt stabile mennesker gjør.

- Så når en psykopat ikke ville ha noen problemer med å legge ned en fabrikk vil en god leder ha dårlig samvittighet for alle menneskene som mister jobben.

Men samtidig er det også denne typen ledere mange selskaper vil ha. Den kortsiktige fokuseringen på resultater passer for hensynsløse ledere som ikke er redde for å ta raske avgjørelser og ikke se seg tilbake.

Babiak sier en psykopat godt kan være nyttig for et selskap en kort periode, men ofte vil bli et problem senere.

Han får støtte fra Erich Bartel fra Frankfurt Business School of Finance and Management.

- På kort sikt vil selskapet maksimere profitten, men på lang sikt vil det ikke fungere fordi den menneskelige kapitalen blir utarmet, sier han.

[Forum: Har du en psykotisk sjef?]

 

Mozon.no, 27.08.2004