Store rumper, større sprøyter

Folk med store rumper skaper problemer for helsesøstre som skal sette sprøyter. Medisinen ender i fettet istedenfor i muskelen, i følge ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jo mer fett på bakenden, desto lenger nåler må en bruke for å nå helt inn til muskelen, sier forskere ved The Adelaide and Meath Hospital i Dublin.

I en studie der 25 kvinner fikk en sprøyte i rumpen, mistet forskerne treffpunktet i 23 av 25 tilfeller. De standardiserte sprøytenålene var rett og slett ikke lange nok til å trenge inn gjennom alt fettet.

I underhudsfettet
I alt ble 50 menn og kvinner i alderen 21 til 80 år undersøkt.

Resultatene viser at to tredeler ikke full dosering av medisinen på grunn av fedme. Istedenfor endte medisinen opp i underhudsfettet.

At pasienter ikke får riktig dosering av medisin er et problem i seg selv, men at medisinen blir værende i underhudsfettet kan føre til både infeksjoner og irritasjon, i følge forskerne.

Nye sprøyter
- Det er ikke tvil om at fedme er en underliggende årsak. Problemet med mislykkede injiseringer er såpass økende at vi trenger å forlenge sprøytene som vanligvis brukes, sier Victoria Chan til Reuters.

Rumpen er et godt sted for intramuskulær injisering fordi det er relativt få nerver, årer eller bein som kan ødelegges av en sprøytespiss.

 

Mozon.no, 30.11.2005