Store prisforskjeller til mobil

Telefonkalkulatoren viser nå at det ikke er mye å spare på å bytte teleoperatør for innenlandssamtalenes del. Men for samtaler til mobiltelefon er det fortsatt solide prisforskjeller.

Det ser ut til at det snart blir mindre å hente på å velge andre telefonleverandører enn Telenor. Etter at gigantens utspill om én tellerskrittsats for hele landet ble gjort kjent i forrige uke, har de andre teleleverandørene blitt presset til å vedta lignende takster. Og selv om flere av dem nå er i hissige forhandlinger med Telenor om prisene på samtrafikk (det selskapene må betale Telenor for bruke Telenors nett), er det slett ikke sikkert man får medhold i klagene til Post- og Teletilsynet og Konkurransetilsynet. Og siden leverandørene nå hevder å tape penger på sin innenlandstrafikk, kan det være vi når har nådd en foreløpig prisbunn.

Konkurranse med effekt

Drøye ett års konkurranse i telemarkedet har altså allerede gitt forbrukerne langt billigere telefon. Fra i dag kan du ringe lokaltakst i hele landet både med Telia, Tele2 og Teleman. Om en måned gjelder det samme for Telenor og sannsynligvis også Privatel. Dette kan du også lese mer om 3831 TARGET="_top">her. Fra i dag kan også Netcoms mobilkunder velge å benytte Netcom som fasttelefon-leverandør. Dette tilbudet kan du lese mer om i denne 3682 TARGET="_top">artikkelen.

Mobil fortsatt ulikt

Samtaler til mobiltelefon er fortsatt langt dyrere enn samtaler i fastnettet. Og da er det som regel også naturlig at det er mer å hente ved å se seg om i markedet. Her er det nemlig store forskjeller. Mens Telenor nå tar 1,87 kroner per minutt om du ringer til Netcom Mobil, kan du hos Privatel slippe med 44 øre mindre. Du betaler altså drøye 30 prosent mer om du bruker Telenor fremfor Privatel når du ringer til Netcom Mobil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle leverandørene, med unntak av Netcoms fastlinjetilbud, er langt billigere både på samtaler til Telenor Mobil og til Netcom Mobil. Ringer du mye til mobil er det derfor fortsatt gode grunner til å bytte leverandør.

Priser til mobil
SelskapTil Telenor MobilTil Netcom MobilStarttakst
Privatel14314345
Teleman14814845
Tele214914945
Telia15015045
Netcom169154 (0,99 til ett valgt netcomnummer)60
Telenor16918745
priser i øre per minutt

For samtaler til utlandet er forholdet det samme: Alle aktørene kan stort sett levere tellerskritt til priser som ligger langt under Telenor.

Alternativ

Leverandørene vil neppe fortsette med tilbud som de ikke tjener penger på. Dersom Telenors konkurrenter fortsatt må leve av små eller ingen marginer som idag, må nok forbrukerne håpe på konkurranse også om levering av selve nettjenesten.

Og alternative netteiere finnes faktisk. Selskapet ElTele bygger ut et eget nett parallelt med Telenors nett, og er dermed ikke avhengig av å leie nettkapasitet hos Telenor. Allerede nå kan selskapets kunder i Oslo og Akershus nyte godt av lave priser til hele landet. Men det er foreløpig kun bedriftskunder og offentlige virksomheter som får benytte dette nettet. Det er ingen planer om å gjøre tjenestene tilgjengelig for privatkunder - i alle fall ikke før om ett par års tid.

Er du kabelkunde hos Janco Multicom kan du også få telefon uten å være kunde hos Telenor. Janco har sitt eget nett, og er du kunde her slipper du å ha kundeforhold til Telenor overhode. Prisene fra Janco er nå også lagt inn i telefonkalkulatoren.

Fast prefiks

Husk også at fra i dag kan alle be om å få en annen leverandør enn Telenor som fast teleoperatør. Ved å gi beskjed til den leverandøren du ønsker å benytte, skal byttet skje innen få dager. (Du vil få brev fra leverandøren så snart det er klart.) Nå har riktignok Telenor hatt visse problemer med å overføre kunder til de andre leverandørene ved innføringen av dette systemet i Oslo og Akershus tidlig i mai. Men Telenor er faktisk pålagt å innføre denne ordningen, og du vil få en annen leverandør som fast forvalg om du ber om det. Det koster ingenting å bytte, og du kan bytte så ofte du vil. Du kan også fortsatt bruke de andre leverandørene inkludert Telenor, ved å melde seg inn hos dem som er aktuelle, og deretter slå et firesifret forvalgsnummer før du slår det vanlige telefonnummeret. Finn hvem som er best for deg ved å se på vår telefonkalkulator. Der finner du også lenker til de enkelte leverandørene.