Store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn

I 2016 er det fortsatt langt flere menn med høye lønninger, enn kvinner. Men hva er årsaken til lønnsforskjellene?

<b>HØY LØNN:</b> Menn har høyere gjennomsnittlig månedslønn, og det er flere menn med generelt høye lønninger, enn kvinner. Foto: ALL OVER PRESS
HØY LØNN: Menn har høyere gjennomsnittlig månedslønn, og det er flere menn med generelt høye lønninger, enn kvinner. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At menn generelt tjener mer enn kvinner, er noe vi har sett over lang tid.

Ferske tall fra «Norsk jobbundersøkelse 2016», gjennomført at Norstat og Opinion på vegne av Finn.no, viser dessuten er det fortsatt er langt flere menn med høye lønninger, enn kvinner.

Også om vi ser på gjennomsnittet for hvor mye vi tjener i måneden, er det store forskjeller mellom menn og kvinner; nærmere bestemt på flere tusen kroner.

Få kvinner med høy lønn

Tallene fra Finn-undersøkelsen, hvor 1.000 personer er spurt, viser at andelen kvinner som tjener over 500.000 kroner i årslønn, er langt lavere enn menn.

Av de spurte oppgir 17 prosent av kvinnene at de tjener mellom 500.000 og 700.000 kroner, og bare 3 prosent at de tjener fra 700.000 til 900.000 kroner.

De tilsvarende tallene for menn er henholdsvis 28 og 11 prosent.

Også tidligere har Dinside vist hvordan kvinnelige ledere tjener 76.000 kroner mindre i snitt, enn mannlige ledere.

Lavere månedslønn

MÅNEEDSLØNN? Gjennomsnittet for kvinner er flere tusen kroner lavere, enn for menn. Foto: NTB SCANPIX
MÅNEEDSLØNN? Gjennomsnittet for kvinner er flere tusen kroner lavere, enn for menn. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Det er ikke bare i det øvre lønnssjiktet kvinner scorer dårligere enn menn:

Statistikken for gjennomsnittlig månedslønn fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2015, viser at snittet er mange tusenlapper høyere for menn enn for kvinner.

I snitt tjener menn 46.200 kroner i månedslønn, mot en gjennomsnittlig månedslønn på 39.800 kroner for kvinner, når man sammenligner alle ansatte.

Og slik har det vært lenge: SSB skriver på sine nettsider at kvinners månedslønn i gjennomsnitt utgjorde 86,1 prosent av menns månedslønn i 2015, en forskjell som har vært relativt stabil de siste 20 årene.

LES OGSÅ: Forventer du et saftig lønnsoppgjør i 2016, kan du bli skuffet

Derfor er det lønnsforskjeller

Årsakene til de store lønnsforskjellene mellom menn og kvinner er etter alt å dømme flere. Forsker Bente Abrahamsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har tidligere uttalt til Forskning.no at kvinner har en tendens til å nedprioritere drømmen om høy inntekt når de velger jobb.

Pål Schøne, samfunnsforsker på likestilling, fortalte til e24.no i fjor, som en kommentar til SSBs lønnsstatistikk, at det til tross for at det iverksettes likestillingstiltak i bedrifter i dag, fremdeles er til dels betydelige forskjeller i kjønnenes snittlønn - også når de jobber i samme sektor, næring og yrke.

Han sier videre at lønnsforskjellene ofte oppstår i perioden mens man er 25–40 år, en periode med barnefødsler og barnepass.

– Fortsatt er det slik at mor ofte er mer borte fra arbeidsmarkedet i denne perioden enn far. Perioder borte fra arbeidsmarkedet kan ha negative effekter på lønnsgapet mellom kvinner og menn, sier Schøne.

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Men også lønnsforskjellene mellom typiske kvinnedominerte og mannsdominerte yrker er ikke ubetydelig, og kan bli større, ifølge forskere ved Institutt for Samfunnsforskning. I boka «Kjønnsdeling og etniske skiller på arbeidsmarkedet» fra 2014, har de blant annet sett på hva det betyr for lønnsforskjeller at kvinner og menn i stor grad jobber i ulike deler av arbeidsmarkedet.

Nettopp det at et kjønnsdelt arbeidsmarked påvirker lønnsnivået, og opprettholder lønnsgapet, har også SSB påpekt tidligere.

- Det er mye som tyder på at lønnsforskjellen mellom yrker og næringer vil øke. Hvis sysselsettingsmønsteret vedvarer, vil vi oppleve større forskjeller mellom kvinner og menn. Det er min spådom, uttalte forsker Kjersti Misje Østbakken ved Institutt for Samfunnsforskning til Klassekampen i forbindelse med utgivelsen av denne boka.

LES OGSÅ: Tomt på konto før lønning?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!