<B>FOTOGEN MAT:</B> Ferdigrettene ser ofte bedre ut på pakken enn i virkeligheten. Foto: Fulmat.se
FOTOGEN MAT: Ferdigrettene ser ofte bedre ut på pakken enn i virkeligheten. Foto: Fulmat.seVis mer

Store forskjeller på forpakning og innhold

Stol ikke blindt på at bildet på pakningen samsvarer med innholdet.

Bildet på emballasjen ser forlokkende ut, men innerst inne vet du at innholdet ikke er like delikat.

Ferdigmat er i prinsippet raskt og enkelt å lage, men vil du at det skal se pent ut, er du nødt til å bruke litt tid på presentasjonen. For det er ingen hemmelighet at resultatet sjelden ser like forlokkende ut som på forpakningen.

LAG UTROLIGE BILDER: Nettjeneste gjør det enkelt å manipulere

Det svenske matnettstedet Matforum har oppfordret brukerne til å sende inn bilder av hvordan ferdigmatrettene egentlig ser ut. Så mange eksempler er kommet inn, at de forumansvarlige har opprettet en egen nettside med de beste og verste eksemplene på god og dårlig ferdigmat.

Under kan du se et lite utvalg fra Fulmat.se, som viser hvor trist og ekkel ferdigmat faktisk kan vise seg å være. Bildene er gjengitt med tillatelse fra Matforum. Vi tar forbehold om at rettene kan ha blitt tilberedt på feil måte, noe som i tilfelle vil påvirke utseendet.

Store forskjeller på forpakning og innhold
Store forskjeller på forpakning og innhold
Store forskjeller på forpakning og innhold
Store forskjeller på forpakning og innhold
Store forskjeller på forpakning og innhold
IKKE HELT DET SAMME: Bildene til høyre viser hvordan hurtigmaten egentlig ser ut, ifølge svenske forbrukere. Foto: Fulmat.se
IKKE HELT DET SAMME: Bildene til høyre viser hvordan hurtigmaten egentlig ser ut, ifølge svenske forbrukere. Foto: Fulmat.se Vis merVi er klar over at enkelte av eksemplene fra den svenske matnettsiden ikke finnes i frysediskene i norske butikker. Andre, for eksempel en del av produktene til Findus, finnes også i det norske markedet.

Også gode eksempler

Alle matrettene på Fulmat.se er vurdert på en skala fra en til fem, basert på kriteriene utseende, konsistens, smak og helhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det er mye dårlig og ful mat å velge mellom, er det noen retter som får skryt på nettsiden. For eksempel får Dr. Oetkers Pizza Restaurante Pollo (kylling) full pott, fem av fem. Pizzaen ser faktisk bedre ut i virkeligheten enn på bildet. Indonesisk kylling fra Findus får også gjennomgående god kritikk på nettsiden.

BEDRE ENN PÅ BILDET: Ser ikke pizzaen bedre ut i virkeligheten enn på pakkebildet?
BEDRE ENN PÅ BILDET: Ser ikke pizzaen bedre ut i virkeligheten enn på pakkebildet? Vis mer


Greit å legge til en persilledusk

Forbrukerombudet i Norge ser ingen problemer med å pynte litt på emballasjebildene, så sant de ikke er helt villedende.

Gry Nergård Foto: Forbrukerombudet
Gry Nergård Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Det er nok tillatt at de som produserer maten kan gjøre den litt lekker ved å legge den på et fint fat eller putte på en fersk persilledusk, sier nestleder Gry Nergård i Forbrukerombudet.

Nergård presiserer at dette ikke er en problemstilling Forbrukerombudet har tatt noen klar stilling til. Hun tror verdiene på produktene er så små, at folk sjelden klager på dette.

- Det vi får klager på er for eksempel bildemanipuleringer fra eiendomsmeglerne, der større summer er involvert. Når det gjelder billige produkter tar man seg ikke bryet med å klage, sier Nergård til DinSide.

HVA ER FEIL MED DETTE BILDET? Skitne triks i boligannonser på Finn.no