Sender du så store beløp ut av landet, ønsker du antakelig at alt kommer frem dit det skal. Men noen forsyner seg grovt på veien. Foto: Per Ervland
Sender du så store beløp ut av landet, ønsker du antakelig at alt kommer frem dit det skal. Men noen forsyner seg grovt på veien. Foto: Per ErvlandVis mer

Store beløp blir borte på veien

Opptil 25 prosent kan gå tapt i overføringskostnader. Nå skal ny tjeneste gjøre det billigere.

Det sendes millioner av kroner ut av landet hvert år, men mottakeren som venter på pengene, får ofte mye mindre enn det som ble sendt.

Hvis du skal overføre penger til utlandet, bør du vite at det nå finnes det en tjeneste som skal sikre tryggere betaling utover grensene.

– Tjenesten vi nå lanserer, gir enklere og tryggere pengeoverføringer. Dette er viktig særlig for fattige land hvor disse pengene også er med på å skape utvikling og vekst, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i en pressemelding.

Nordmenn med innvandrerbakgrunn sender hvert år store beløp til slekt og venner i sine hjemland, men problemet med dyre og usikre pengeoverføringer til utlandet gjelder alle nordmenn som ønsker å overføre penger over grensene.

NB! Ny frist for å betale regninger

Kan koste flere hundre kroner


Tjenesten Sende penger hjem (Sending money home) sammenlikner prisene fra en rekke ulike aktører til ulike land, og viser hvordan man kan overføre penger billigst mulig.

Altfor mye penger har gått tapt på veien når penger har vært sendt fra Norge til utlandet, og en del havner hos useriøse aktører og svindlere. Foto: Colourbox.com
Altfor mye penger har gått tapt på veien når penger har vært sendt fra Norge til utlandet, og en del havner hos useriøse aktører og svindlere. Foto: Colourbox.com Vis mer

For passer du ikke på, kan du risikere at store summer aldri kommer frem dit de er ment å bli sendt.
Finansportalens oversikt skal bare inneholde seriøse aktører, så rådet er derfor: Bruk Sendepengerhjem.no for å orientere deg før du sender penger ut av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Listene avslører at det er store beløp å spare på å velge riktig betalingsform: Dersom du ønsker å overføre 5.000 kroner for eksempel til Vietnam, koster det alt fra 86 til 524 kroner, avhengig av hvilken overføringsform du velger.

>>>Her får du ikke brukt norske bankkort

Sender ulovlig

Men funnene i en PRIO-rapport, som er noe av bakgrunnen for den nye tjensten, viser også at mange sender penger illegalt ut av landet.

«Pengeoverføring fra innvandrere til opphavsland blir ofte omtalt i sammenheng med kriminalitet. Men det meste er ærlig hjelp til slekt og familieSamfunnsgeograf Jørgen Carling til Forskning.no»

I Norge skjer dette imidlertid primært fordi det ikke finnes lovlige tilbud. Det er for eksempel ikke mulig å overføre penger til personer i Somalia, og nesten heller ikke til Irak, fra Norge gjennom lovlige finansinstitusjoner.
Somaliere blir derfor nærmest tvunget til å benytte det uformelle nettverket Hawala for å sende penger hjem. Denne formen for pengeoverføring er imidlertid legalisert i flere andre europeiske land.

25 land på listen

Tjenesten, som er utviklet av Finansportalen, bruker kun informasjon fra lovlige og trygge pengeoverførere, og hjelper forbrukeren å sikre at mest mulig penger når frem til mottakeren.

Myndighetene håper også at den nye tjenesten skal bidra til å senke prisene på pengeoverføringer til utlandet.

Sendepengerhjem.no omfatter i første omgang overføringskostnader til 25 land, og viser prisforskjellene for de summene som er vanligst å sende. Landene som er valgt ut, er de som har de største befolkningsgruppene i Norge med behov for å sende penger hjem, og som har lovlige overføringstjenester, ifølge Finansportalen.