Danske Bank har allerede satt opp renten. Blir DNB neste bank ut? Foto: Per Ervland/Tuva Moflag
Danske Bank har allerede satt opp renten. Blir DNB neste bank ut? Foto: Per Ervland/Tuva Moflag Vis mer

Storbanker varsler renteoppgang

Utlånsmarginene øker – men mye vil ha mer.

Publisert
Sist oppdatert

Til tross for en stabilt lav styringsrente og fallende pengemarkedsrente, signaliserer flere banker at kundene må belage seg på høyere boliglånsrenter.

Dette skjer samtidig som at Norges Bank rapporterer om økende utlånsmarginer hos norske banker den senere tiden.

Danske Bank har allerede satt opp renten

Danske Bank varslet sine kunder om renteøkning i brevs form tidligere denne uken. Det er riktignok ikke alle kunder som får økt sin rente, så her er det rom for å forhandle:

– Vi vil prioritere unge kunder og kunder med et balansert forhold mellom finansiering og sparing, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen i Danske Bank.

Selv om Danske Bank i Norge er først ut med å gjøre disse grepene i det norske markedet, forventes det at også andre banker vil ta tilsvarende grep for å tilpasse seg de kommende myndighetskravene, skriver selskapet i en pressemelding.

Les også: Nå vil staten overvåke kredittkortene dine

Strengere myndighetskrav

De nye kravene banken refererer til går ut på at bankene selv må ha en større kjernekapital for å kunne stå i mot fremtidige kriser. Norske bankers egenkapitaldekning per i dag er på om lag ti prosent, mens det forventes at at kravet vil øke til minst 12 prosent i tiden som kommer.

DNB oppgir for eksempel at deres nåværende egenkapitaldekning er på 10,7 prosent.

Men hva betyr egentlig kravet om mer egenkapital i praksis?

– Blant våre medlemsbanker er det gitt anslag på at nye krav vil medføre økt boliglånsrente med minst 0,5 prosentenheter, skriver Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge på deres nettsider.

Hvor stor renteøkning du må påregne fra din bank avhenger av hvor godt banken er rustet i utgangspunktet.

DNB neste bank ut?

DNBs informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen opplyser at banken ikke har konkrete planer om å øke renten, men påpeker at nordmenn gjør smart i å forberede seg på dyrere lån med bakgrunn i de nye kravene fra myndighetene. Det ventes fortsatt på en avklaring på hvilke myndighetskrav som skal gjelde for norske banker tidlig i 2013.

Men at renten etter hvert skal opp levnes det liten tvil om:

Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, ber kundene forberede seg på høyere rente.
Konsernsjef i DNB, Rune Bjerke, ber kundene forberede seg på høyere rente. Vis mer


– Alle forretningsområder leverte bra i 2012, og vi er godt fornøyde med årsresultatet. Det meste av overskuddet brukes fortsatt til å styrke bankens kjernekapitaldekning i tråd med myndighetenes kommende kapitalkrav. Nye reguleringer fra europeiske og norske myndigheter vil føre til at bankene må øke marginene ytterligere i år, og til at lån sannsynligvis blir dyrere for både bedrifter og forbrukere, sier konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding.

Les også: Storbankene taper terreng i ny måling

Men disse holder igjen

Både Nordea og Skandiabanken og uttaler at det ikke er noen renteøkninger planlagt. Men begge viser til at både konkurransesituasjon og nye myndighetskrav kan tvinge frem renteøkninger også hos dem.

– Alle banker vil merke de nye kapitalkravene, men foreløpig står vi godt rustet og har ingen planer om å heve renten, forsikrer Johnny Anderson i Skandiabanken til DinSide.

Bytte bank? Sjekk dette regnestykket først

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer