Stor tallerken gir større mager

Er du på slankern? Løsningen kan være så enkel som å bruke en mindre tallerken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som regel trengs det både diett, mosjon og en solid dose tålmodighet for den som vil kvitte seg med noen kilo rundt magen.

Da kan litt ekstra hjelp på veien være svært velkommen. Og amerikanske forskere har funnet løsningen: Bruk en mindre tallerken.

Øynene bedrar
Forskerne fra University of Illinois har sett på hva som skjer når vi får store mengder mat på en tallerken. De mener at øynene bedrar oss og overtaler kroppen til å spise helt til det er tomt.

- Det ser ut som om folk bruker øynene til å telle kalorier, fremfor å måle med magen, skriver forskerne i en rapport som er publisert i fagtidsskriftet Obesity Research.

Magisk suppe
Et hemmelig eksperiment med magiske suppeboller er forskernes grunnlag. De ba 54 voksne frivillige om å smake på en suppe for å teste en ny oppskrift. Deltakerne fikk beskjed om at de kunne spise så mye de ville, og gjerne be om en ekstra porsjon.

Men noen av deltakerne fikk servert en suppebolle utenom det vanlige. Fra en slange under bollen ble suppen kontinuerlig fylt opp slik at bollen aldri ble tom.

Og resultatene var tydelige. Deltakerne med magiske suppeboller spiste 73 prosent mer suppe enn de som fikk en vanlig tallerken. Men storspiserne mente etterpå at de ikke hadde spist mer enn vanlig.

Gjennomsnittlig bommet de med 140 kalorier når de ble bedt om å anslå hvor mye de hadde spist. Deltakerne med vanlige suppeboller bommet bare med gjennomsnittlig 32 kalorier på næringsinnholdet i måltidet.

- Mengden mat på en tallerken påvirker hvor mye vi spiser. Med en stor porsjon blir det vanskeligere å måle hvor mye vi spiser, samtidig som normer og andre menneskers forventninger påvirker oss, skriver forskerne.

Spiser opp maten
Om de amerikanske forskerne har rett, betyr det at mindre tallerkener og mindre serveringsporsjoner kan være et enkelt skritt for å forebygge overvekt. Og den gammeldagse holdningen om at du skal spise opp maten før desserten, ser dessverre ikke lenger ut til å holde mål.

Ønsket om mindre serveringsporsjoner mot overvekt har også påvirket prosusentene av snacks og godterier. I England har de største king-size sjokoladene nå forsvunnet fra markedet etter press fra helsemyndighetene.

LES HELE SAKEN: SLUTT PÅ KING-SIZE SJOKOLADE

 

Mozon.no, 07.04.2005