Stor kropp gir lav lønn

Overvekt er ikke bare farlig for helsa di. Det kan også gå utover lønna, ifølge italienske forskere.

Tykke kvinner og menn kommer gjennomsnittlig dårligere ut økonomisk enn sine slankere kolleger. Det viser en studie som er publisert i tidsskriftet Economics of Human Biology.

- Våre resultater viser at tyngre europeiske arbeidstakere opplever å bli straffet lønnsmessig i arbeidsmarkedet, sier Giorgio Brunello fra universitetet i Padova til nettstedet Reuters Health.

Og det er aller verst for mennene. Ifølge forskerne vil en mann tjene 3,3 prosent mindre dersom han får en økning i kroppsmasseindeksen (BMI) på 10 prosent. Kvinnene vil tjene 1,8 prosent mindre enn før.

Har du for høy BMI? Test deg selv her:

Belønner unge og vakre
Dag Bruusgaard ved Institutt for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo hadde forventet enda større forskjeller.

- Dessverre er det slik at det er bedre å være frisk, ung og vakker enn gammel og stygg. Det viser seg ofte ved at de friske og pene tjener mer enn andre.

Bruusgaard understreker imidlertid at det er vanskelig å foreta nøyaktige sammenligninger i denne typen undersøkelser.

- Skulle man gjøre det helt riktig, måtte man sammenligne en fet og en ikke fet mann som hadde akkurat den samme jobben. I tillegg vil sosiale faktorer knyttet til overvekt sannsynligvis spille inn, forklarer Bruusgaard.

Dårlig helse
Giorgio Brunello vil ikke konkludere med at det er diskriminering som er årsaken til lønnsforskjellene. Han er blant annet åpen for at helseproblemer eller depresjoner kan spille en rolle ved at de begrenser en persons produktivitet og mulighet til å jobbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Heller blind enn tjukk:

Verre i sør
Ifølge Reuters Health er en av tre europeere overvektige, og også i Norge har fedmeepidemien fått stor oppmerksomhet i det siste. Resultatene viser imidlertid at det er sør-europeerne som straffer sine ansatte mest når de legger på seg.

De italienske forskerne har sammenlignet forskning fra ni europeiske land ved å bruke informasjon fra European Community House Panel.

I undersøkelsen er det overvektige i det såkalte ”olivenbeltet” som består av nasjoner som Spania, Hellas, Italia og Portugal, som kommer dårligst ut.

Overvektige i det kaldere ”ølbeltet” som i undersøkelsen omfatter Østerrike, Irland, Danmark, Belgia og Finland, blir ikke tydelig straffet for vekta, ifølge Reuters Health.

Har du spørsmål om overvekt? Les mer hos lommelegen: