Stor forskjell på rogn i kaviaren

Det er ikke bare hvor røkt rognen er som skiller kaviarene.

<strong><B>IKKE ETT FETT:</strong> </B>Mills ulike kaviartyper gir inntrykk av å skille seg på hvor mye de er røkt. Men innholdet er svært ulikt ellers, også.  Foto: MILLS
IKKE ETT FETT: Mills ulike kaviartyper gir inntrykk av å skille seg på hvor mye de er røkt. Men innholdet er svært ulikt ellers, også. Foto: MILLS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av vårens mange produktnyheter i dagligvarehyllene, er at Mills kaviartuber blir like store uansett hva de inneholder.

For nå har du hele fire kaviarer å velge mellom: Mills Kaviarmix, Mills Mildrøkt kaviar, Mills Original Kaviar og Mills Ekstra røkt kaviar.

Av pakkene skulle man tro den eneste forskjellen er hvor røkt produktene er.

Men slik er det ikke.

Les også: Tubeprodukter har helt andre ingredienser – flaskerømme inneholder gelatin, makrell i tomat langt mindre makrell!

Sannheten om kaviaren

Man skulle tro hovedingrediensen i kaviar er rogn. Men en kaviartube fra Mills inneholder alt fra langt under halvparten til så vidt over halvparten rogn, avhengig av hvilken type du velger.

(Trykk for større versjon) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
(Trykk for større versjon) Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Se selv:

<strong><b>MEST ROGN:</strong> </b>Mills Ekstra røkt kaviar er Mills variant med mest rogn: 53 prosent.  Foto: MILLS
MEST ROGN: Mills Ekstra røkt kaviar er Mills variant med mest rogn: 53 prosent. Foto: MILLS Vis mer

  • Mest rogn får du i Mills Ekstra røkt kaviar, hvor 53 prosent av innholdet er rent rogn. Minst får du av Mills Kaviarmix, som bare inneholder 30 prosent rogn.
  • Med rogninnholdet varierer også næringsinnholdet kraftig. Jo mer rogn jo mindre fett, men jo mer proteiner og karbohydrater.
  • I Kaviarmix er over halvparten av tuben (51 prosent) rent fett. I Ekstra røkt er fettinholdet nede på 29 prosent.
  • Bare to av de fire kaviartypene har rogn som sin største ingrediens. Mills Kaviarmix oppgir soyaolje som hovedingrediens, og Mildrøkt kaviar har på samme måte mer rapsolje enn rogn.

Se hvor mye penger du taper på å kjøpe tubeprodukter – noe er over dobbelt så dyrt

Kaviar + majones

– Mindre rogn gir mildere smak, forteller kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills til DinSide.

Men også hvor kraftig røkt rognen er skal ha mye å si. Dette gjøres på ekte vis, med bøkespon, ifølge Vederhus. Før dette har torsk- og skreirognen blitt modnet i opptil ett år på tønner med salt- og sukkerlake.

– Føler dere at kaviarene gir godt nok uttrykk for hvor mye rogn de inneholder?

– Det som står med stor skrift på tuben skal henge sammen med det viktigste for folks valg; altså smaken. Men vi er veldig nøye på å også deklarere innholdet skikkelig, svarer Vederhus.

Kaviarmix mener han burde holdes utenfor slike sammenlikninger. Dette er en blanding av kaviar og majones, forteller Vederhus, og har derfor fått en annen betegnelse.

Prøv deg på molekylær gastronomi – lag kaviarkuler av alt!

For hva er egentlig kaviar?

Du kan bli servert kaviar som nærmest er ren rogn, men også produkter som Mills sine. Som altså kan være så lite som 30 prosent kaviar, i en masse olje og med potet.

Store Norske Leksikon definerer kaviar som "rogn av forskjellige fisk, først og fremst av størartene, spises ukokt, frisk eller saltet". Engelske Wikipedia anerkjenner ikke skandinavisk kaviar som skikkelig kaviar, og sammenlikner typer som Mills lager med diverse kaviarerstatninger.

Blir du overrasket over rogninnholdet?

(Avsluttet)
Ja(53%) 1072
Nei(47%) 962
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Hva slags krav stilles egentlig for å kunne kalle noe kaviar i Norge?

– Det er ikke krav til mengde rogn, forteller seniorrådgiver Sylvi Anita Olsen i Mattilsynet til DinSide.

Hun understreker at det heller ikke er noen krav til hvor mye fisk en fiskegrateng må inneholde. At Mills kan gi inntrykk av at det bare er røkhetsgraden som skiller produktene, skal altså være innenfor lovverket. Så lenge de oppgir mengden rogn i produktet, noe Mills gjør.

Kavlis kaviarer inneholder fra 25 prosent rogn (Kavli Kaviar Mix) til 60 prosent (Kavli Kaviar 60%). Kavli Kaviar Original inneholder 47 prosent rogn.

Matvarebransjen gruer seg til bedre matmerking – men vi mener du burde glede deg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer