Stor foreldrelykke

Få barn og bli mer fornøyd med livet. En stor undersøkelse viser at folk blir mer fornøyde med livet etter at de får barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen er oppløftende lesing for hektiske småbarnsforeldre. Ifølge det svenske bladet Vi foreldre opplyser hele 80 prosent at de finner mer mening med livet etter å ha blitt foreldre.

- Jeg tror det er en riktig oppfatning at småbarnsforeldre er fornøyde med et liv med barn. Særlig det første året, med romslig permisjon, uforandret økonomi og mulighet for et sosialt liv byr på en følelse av tilfredshet, sier sjefredaktør Berit Tenden i de norske Foreldre og Barn-bladene til Mozon.

Hun får støtte av administrasjonssjef og småbarnsmamma Elin Slåtten Braute fra Lillestrøm.

- Jeg vil så absolutt påstå at livet mitt er blitt mer berikende etter at Sebastian kom til verden. Det er vanskelig å sette ord på akkurat dette. Sebastian lyser opp vår hverdag uansett hvor mørk og trist den er. Bare det å våkne om morgenen til noen som roper: Mamma - mamma, stå opp! Eller at det kommer en liten tass som vil sitte i fanget ditt og kose er helt spesielt, sier Braute til Mozon.

Småbarnsmoren er i full jobb, men synes hverdagen går greit.

- Det er ofte en liten kabal som skal gå opp når du jobber fulltidog har barn i barnehagen som skal leveres og hentes innen for barnehagens tider. Det hjelper å ha en litt fleksibel arbeidsgiver, utrolig flink mann og ikke minst kanskje noen besteforeldre i nærheten som kan trå inn ved kriser, sier hun.

Får barn sent
Sjefredaktør Berit Tenden mener Ola og Kari opplever en mer intens foreldrelykke, fordi de er eldre når de får sitt første barn.

- Mange velger både utdanning, jobb, bolig og reiser først. Deretter kommer barna. Resultatet er at når vi først velger å få barn, så gjør vi det helhjertet og planlagt. Ikke får vi så mange barn heller, så disse små, som pussig nok er verdens vakreste, klokeste og nydeligste barn for hver og en av oss, blir en liten juvel vi kan smykke oss med, forklarer hun.

Selv om vi får barn sent, er det ikke alle som er godt forberedt. En av fem gravide kvinner sier de ikke er psykisk forberedt på å få barn, skriver BBC.

Stolte kropper
Undersøkelser utført av Magasinet Gravid, viser at mange norske kvinner føler at graviditeten har styrket både forholdet, kjærligheten og nærheten.

- Mange norske kvinner forteller at de er stolte av kroppene sine. Jo lenger ut i svangerskapet de er, desto mer fornøyde er de. Og mennene deres applauderer dem og gir topp skår. Det er veldig hyggelige resultater og vitner om god stemning og fornøyde vordende par der ute, sier Tenden.

Magen er riktignok i utgangspunktet et problematisk område for mange kvinner. Idealet forteller at magen er vakker når den ikke synes. Den skal være så flat og hard som mulig. Bortsett fra når man er gravid. Dette er tiden det er lov til å ha stor mage, det er tiden man får skryt av magen og tiden hvor man også er stolt av den.

Er du gravid? Vi har samlet noen gode råd

Nyere norsk forskning viser at det er godt å være barn i Norge