ORGANISERT SMUGLING: Det er ikke tante Laila som står bak denne typen smugling. Disse ble nylig tatt av Tollvesenet. Foto: Tollvesenet
ORGANISERT SMUGLING: Det er ikke tante Laila som står bak denne typen smugling. Disse ble nylig tatt av Tollvesenet. Foto: TollvesenetVis mer

Stopper smuglerne med nye kamera

Store beslag av narkotika, alkohol og tobakk.

I mars i år tok Tollvesenet i bruk nye skiltgjenkjenningskamera på flere overganger mellom Norge og Sverige. Spesielt på de ubemannede grenseovergangene har disse kameraene gitt resultater etter bare tre måneders bruk.

- Vi vet at mange benytter de ubetjente grenseovergangene for å smugle. De nye kameraene er et meget godt hjelpemiddel for å ta storsmuglere, sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollvesenet til DinSide.

Ufrivillig smugler? Slik fortoller du frivillig ved netthandel

Store beslag

Sigaretter, vin og øl er gjengangere. Foto: Tollvesenet
Sigaretter, vin og øl er gjengangere. Foto: Tollvesenet Vis mer


Det er rundt 30 slike ubemannede grenseoverganger i Øst-Norge. Wenche Fredriksen anslår at det er trafikk på rundt 10-15 av disse, og bruken av de nye kameraene gir Tollvesenet et bedre innblikk i den faktiske trafikkmengden.

I løpet av den korte tiden de nye kameraene har vært i bruk, har dette gitt resultater i form av større beslag. Da er det ikke snakk om "vanlige folk" som har med seg en flaske eller to ekstra hjem fra Sverige.

Slik bildene fra Tollvesenet viser, er det snakk om smugling av større mengder vin, øl og sigaretter for videresalg. Bruken av de nye kameraene har også resultert i to store narkobeslag.

- Dette er ikke vanlige reisende, her snakker vi organisert smugling der sjåføren får betalt for å kjøre disse varene over grensa, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik smugler de: Se noen av triksene som er avslørt i det siste

Skiltet røper smuglerne

Mange bruker de ubemannede grenseovergangene til å smugle alkohol. Nå har Tollvesenet nye metoder for å stoppe smuglingen. Foto: Tollvesenet
Mange bruker de ubemannede grenseovergangene til å smugle alkohol. Nå har Tollvesenet nye metoder for å stoppe smuglingen. Foto: Tollvesenet Vis mer


Det som røper disse storsmuglerne er nettopp bilskiltene.

- Ofte blir det brukt øst-europeiske varebiler, med enten stjålne eller falske norske skilt. Takket være skiltgjenkjenningskameraene får vi sjekket opp registreringsnummeret i registre, som forteller oss om skiltet er stjålet eller om det ikke eksisterer, sier Fredriksen.

Tollvesenet kan også sjekke om det er betalt årsavgift på bilen.

Unngå ufrivillig smugling - sjekk hvor mye du kan ta med hjem over grensa


  • 1 liter brennevin/likør 22 - 60 %
  • 1,5 liter vin 4,7 - 22 %
  • 2 liter øl/sterkøl over 2,5 % eller rusbrus 2,5 - 4,7 %
  • 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer
  • 200 blad sigarettpapir
I stedet for 1 liter brennevin kan du ha med 1,5 liter vin eller øl. Vinkvoten på 1,5 liter kan byttes i 1,5 liter øl.

Ved utreise på mer enn 24 timer kan verdien av disse varene være maks 6.000 kroner. På dagsreiser er grensen 3.000 kroner. Her kan du lese de fullstendige reglene for inntak av varer.

Inn eller ut? Slik kan du handle litt mer taxfree