Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Stopper sengevæter-spray

Nesespray mot sengevæting kan gi alvorlige bivirkninger, og nå stoppes bruken i Norge.

Mellom sju og ti prosent av landets sjuåringer har problemer med sengevæting. Preparater med virkestoffet desmopressin, som Minirin, blir ofte brukt for å løse problemet.

Men nå har EU-landene stoppet slik bruk av middelet i form av nesespray og nesedråper, og det norske Legemiddelverket følger hakk i hæl.

- Vi vil fraråde bruken av både nesespray og nesedråper mot sengevæting. I løpet av uka kommer vi til å legge ut informasjon på nettsidene våre der vi informerer legemiddelprodusentene om dette, sier seniorrådgiver Ingebjørg Buajordet.

Hvorfor klarer ikke noen holde seg? Les mer på Lommelegen:

Kan få kramper
En årsak til sengevæting kan være at et barn produserer for mye urin og dermed ikke klarer å holde seg gjennom natta. Dette kan desmopressin forhindre, ved at det reduserer urinproduksjonen.

Men rapporter viser at medisinen samtidig kan føre til for mye vann i kroppen og dermed for lav konsentrasjon av natrium, noe som i verste fall utløser krampeanfall.

Det er unødvendig å oppsøke lege dersom behandlingen har fungert bra, sier Buajordet.

- Det viktigste er å følge anbefalingene i pakningsvedlegget og blant annet passe på at barnet ikke drikker like før det legger seg. Neste gang de skal til legen, bør de imidlertid diskutere alternativ behandling med legen, oppfordrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør du når barnet blir forgiftet? Les mer her:

Dårlig selvbilde
Barn som sliter med sengevæting, oppfatter det som et stort handikap og snakker sjelden om det, ifølge Jan Holt, avdelingsoverlege ved barneavdelingen ved Nordlandssykehuset. Når de blir tørre, enten spontant eller etter behandling, får de et bedre selvbilde.

- Desmopressin har vært anbefalt spesielt for å kunne være tørr ei bestemt natt, eller det har vært gitt i tre måneder for at barnet skal se hvordan det er å være tørr, forklarer Holt til Mozon.no.

Bivirkninger er vanligst hos små barn, og derfor bør desmopressin først brukes når barna har blitt 7-8 år, påpeker han. Ved Nordlandssykehuset brukes ikke nesesprayen lenger.

- Virkningen er muligens større når medisinen gis i nesen, men etter at produsenten gikk over til tabletter, har vi også gjort det, sier Holt.

Les også: Født med feil på penis:

Ikke farlig
Holt understreker at sengevæting er en ufarlig tilstand som stort sett går over før 14-15-årsalderen. Han anbefaler likevel foreldre å gå til legen for en sjekk når barnet er rundt sju år.

- Det kan i enkelte tilfeller være bakenforliggende årsaker til at noen tisser på seg, som for eksempel spesielle sykdommer. Disse er det viktig å få utelukket. Hvis barnet tisser på seg om dagen også, er det spesielt viktig å søke råd, sier han.

Slik takler du sengevætingen:

* Ikke bebreid barnet for at det tisser på seg, det hjelper ikke. Oppmuntring og skryt hjelper mer.

* Vekk gjerne barnet for å tisse når du går og legger deg. Barnet blir da mindre vått hvis det skulle tisse på seg, men slutter neppe tidligere med sengevætingen.

* Begrens væskeinntaket noe før sengetid.

* For noen få barn, gjerne de største, går det galt på morgenkvisten ikke lenge før de våkner. De kan forsøke å bruke vekkerklokke med tidlig vekking.

* Bleier om natten bør ikke brukes, det er med på å vedlikeholde plagene.