Stopper anonym klamydiatest

Svenske helsemyndigheter stopper lanseringen av anonym klamydiatest. Sykdommen er nemlig meldingspliktig.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klamydiatesten skulle egentlig vært på plass i hyllene på svenske apoteker for noen dager siden. Nå er lanseringen utsatt på ubestemt tid, ifølge Dagens Medicin.

Testen går ut på at man tar prøven hjemme og sender den til et laboratorium for prøvesvar. Problemet er at dette kan gjøres anonymt, noe som strider mot den strenge smittevernloven i Sverige.

- Klamydia er en meldingspliktig sykdom både i Norge og Sverige, noe som blant annet innebærer smitteoppsporing av tidligere seksualpartnere. I Sverige er imidlertid dette mer regelbundet enn i Norge, forklarer seniorrådgiver i Sosial- og helsedirektoratet Arild Johan Myrberg.

Stadig flere smittes av klamydia:

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


For dårlig sikkerhet
I Norge er det i dag mulig å ta en prøve hjemme som du sender inn til laboratoriet, men denne er ikke anonym, forklarer Hilde Kløvstad, rådgiver ved Folkehelseinstituttet.

- For en tid tilbake fantes det også en selvtest på markedet hvor kvinnen både skulle utføre og lese av testresultatet selv. Denne ble trukket tilbake blant annet fordi testsikkerheten var for dårlig og det var vanskelig å lese av resultatet. Men det betyr ikke at det ikke kan komme gode hurtigtester på markedet senere, sier Kløvstad.

Les også: Fant usynlig klamydia i Norge

Myrberg mener imidlertid selvtesting blir både tungvint og dyrt.

- Det er ikke rimelig at folk først skal måtte betale for en hjemmetest for så å måtte oppsøke helsepersonell for å ta en ny test og eventuelt få behandling. Og dersom testen er positiv, vil smittevernloven og alt den innebærer, tre i kraft likevel, påpeker han.

Unge gutter tester hjemme
Både på nettet og for eksempel ved Olafiaklinikken i Oslo kan du bestille tester som du utfører hjemme og så sender til et laboratorium, med fullt navn.

Jordmor ved klinikken, Veronica Roksvåg, forteller at de sender ut rundt 100 slike tester hver uke. Rundt halvparten av testene kommer i retur for analyse, og dersom svaret er positivt, får personen time til behandling.

- Det er mange unge gutter og spesielt studenter mellom 19 og 24-25 år som benytter seg av tilbudet. Mange av dem er nok redd for pinnetesten og tør ikke gå og teste seg. I hjemmetesten er det bare å ta en urinprøve, forteller Roksvåg.

Redd du er smitta? Her er symptomene på noen av de vanligste kjønnssykdommene:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!