Foto: Kim Jansson
Foto: Kim JanssonVis mer

Stopper alkoholsalget i julen

Denne julen blir det ekstra vanskelig å kjøpe alkohol.

Har du glemt å handle de edle dråpene til jul? Da bør du skynde deg, for helligdagene står for tur, og da får du ikke tak i alkohol i butikker eller på Vinmonopolet.

Derfor er du nødt til å planlegge alkoholforbruket de neste dagene. Denne julen er det ekstra vanskelig å få kjøpt alkohol, siden julaften er midt i uken, og helligdagene faller på hverdager. I romjulen holder for eksempel Vinmonopolet bare åpent lørdag, mandag og tirsdag.

LES OGSÅ:
Store tester av julens beste øl og akevitt

DinSide har laget en oversikt over når det er lov å selge alkohol i butikk og på polet i julen. Husk at det er opp til hver enkelt kommune om de ønsker å stenge salget tidligere. Ingen kommune har lov til å avslutte salget senere enn de tidene som det er opplyst om under.

Og husk at dere ikke må bli sinte på butikkbetjening eller ansatte på Vinmonopolet fordi alkoholsalget stenger litt tidligere i julen. Utsalgstidene er basert på Alkoholloven, og det er de folkevalgte som bestemmer når du får kjøpt alkohol her til lands.

DagDatoVinmonopoletØlsalg i butikk
Mandag22. desemberÅpent 08.30 - 18.00Åpent fra 08.00 - 20.00
TirsdagLille julaftenÅpent 08.30 - 18.00Åpent fra 08.00 - 20.00
OnsdagJulaftenIkke lov å selge alkoholÅpent fra 08.00 - 15.00
Torsdag1. JuledagIkke lov å selge alkoholIkke lov å selge alkohol
Fredag2. JuledagIkke lov å selge alkoholIkke lov å selge alkohol
Lørdag27. desemberÅpent 08.30 - 15.00Åpent fra 08.00 - 18.00
Søndag28. desemberIkke lov å selge alkoholIkke lov å selge alkohol
Mandag29. desemberÅpent 08.30 - 18.00Åpent fra 08.00 - 20.00
Tirsdag30. desemberÅpent 08.30 - 18.00Åpent fra 08.00 - 20.00
OnsdagNyttårsaftenIkke lov å selge alkoholÅpent fra 08.00 - 15.00
Torsdag1. NyttårsdagIkke lov å selge alkoholIkke lov å selge alkohol


Se åpningstider til Vinmonopolet der du bor.

Ekstrasjanse

Om du glemmer å kjøpe sjampis til nyttårsaften, har du en ekstra sjanse om du har mulighet til å reise over grensen.

Svenskene holder dørene på Systembolaget oppe på nyttårsaften. Systembolaget stenger senest klokken 15.00 denne dagen. Svenskene har åpent til klokken 14.00 på 2. juledag, men holder stengt både julaften og 1. juledag.

Pristest: Systembolaget og Vinmonopolet

Stopper alkoholsalget i julen


Hvilken akevitt passer best til maten?

For mange er det viktig å kjøpe akevitt til julemiddagen, men utvalget er stort, og de forskjellige akevittene passer til forskjellige matretter.

DinSides akevittest avslører at det er Lauritz-akevitten fra Aass bryggeri som er årets beste.

- Denne hadde jeg veldig sans for. En veldig god, hyggelig og anvendelig akevitt, sier Torkjell Berulfsen i testpanelet.

Se hele testen av årets juleakevitt her

Gratulerer Aass bryggeri, dere har brygget årets beste juleøl!
Gratulerer Aass bryggeri, dere har brygget årets beste juleøl! Vis mer


Terningkast 6

Om utvalget av akevitt er stort, er juleølutvalget gigantisk. Tidligere denne julen fikk vi hjelp av tre øleksperter fra Norske Ølvenners Landsforbund, som testet hele 40 flasker av årets juleøl.

Vinneren var suveren: Aass Juleøl Premium er ny av året og måler hele 9 prosent alkohol. Den ble det eneste ølet i testen som fikk full pott på terningen.

- Det er den mest komplekse, men likevel den mest harmoniske smakssammensetningen Den har alt. Den vil være god til for eksempel pinnekjøtt. Dette her var en kjempeoverraskelse. Og til å være så sterk øl var det ikke tungt, var ekspertpanelets dom over vinneren av juleøltesten.

Se alle terningkastene her: Årets juleøl teste

Velg alkoholfritt

DinSide anbefaler selvsagt å drikke med måte, og tenke på at alle, store som små, skal ha en fredelig og hyggelig julefeiring.

Er du glad i øl, kan du velge alkoholfritt. Årets alkoholfrie juleøl er stort sett ikke noe å skryte av, men det finnes i alle fall ett unntak. Aass JuleUten er helt alkoholfri, og har en god smak av juleøl.

I DinSides store test av juleøl, ga det erfarne testpanelet en firer på terningen til Aass JuleUten. - Smaker som ordenlig øl. Passe bitter, med en smak av korn. Veldig godt alternativ, dersom du ikke ønsker å drikke alkohol, var dommen fra testpanelet.

Riktignok var det et par alkoholfrie øl som fikk slakt. Du kan lese testpanelets dom over årets alkoholfrie juleøl her.

Til slutt: Aass bryggeri har vunnet flere tester på DinSide denne julen, men DinSide kan forsikre om at våre testere har vært helt uavhengige, og skal ikke være påvirket på noen måte.