Stopp tyven

Å unngå innbrudd kan gjøre livet ditt bedre! Sjekk her hvordan du kan gjøre enkle tiltak som holder de ubudne gjestene borte.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Timesvis med arbeid

De av oss som - en eller flere ganger - har vært utsatt for innbrudd i vårt hjem, vet hva det handler om: Mange mange timer med frustrasjoner og jobb - før du er tilbake til akkurat det samme utgangspunktet...

Og vi bruker mye mer tid på å rette opp skadene, enn tyven bruker på udåden. Ifølge Huseiernes Landsforbrund bruker en erfaren innbruddstyv bare 30-40 sekunder på å bryte seg inn i hjemmet ditt.

Så hvorfor ikke - før du opplever tragedien - gjøre noe med situasjonen? For mye kan faktisk gjøres, også med enkle midler og tiltak.

DE BESTE RÅDENE MOT INNBRUDD I DITT HUS.

Færre innbrudd

Til tross for at mange fra tid til annen opplever innbrudd, melder forsikringsbransjen om en merkbar nedgang i antall utbetalinger etter innbrudd, tyverier og ran de siste årene. Bedre sikring av hjemmene, spesielt med alarmer, er årsaken, mener bransjen, ifølge NTB.

- Vi tolker helt klart nedgangen slik at folk er blitt mye bedre til å sikre huset. Det gjelder både vinduer, dører og montering av alarmer. Dessuten virker det som om folk samarbeider mer om å ta vare på husene sine. Det slår ut i innmeldte krav, opplyser informasjonsrådgiver Helene Lund i Finansnæringens Hovedorganisasjon til NTB.

Fra 2004 til i fjor gikk innmeldte krav ned fra 31.850 til 27.605, en nedgang på hele 13 prosent. Også utbetalingene har gått ned, med 7,8 prosent, i perioden. I alt ble det i 2005 utbetalt 395 millioner kroner etter innbrudd i boliger i Norge.

- Faktisk har bransjen opplevd nedgang helt siden toppåret 1996, sier Helene Lund.

Smarte råd kan holde dumme tyver på avstand... Illustrasjon: Per Ervland.
Smarte råd kan holde dumme tyver på avstand... Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Scroll ned


Robbes oftest

Kanskje litt Robin Hood-aktig, men faktisk robbes de rike oftere enn andre.

Ifølge Securitas Arroundio, opplever rike nesten fire ganger så mange innbrudd som andre. I tillegg melder selskapet at de fleste innbrudd skjer på dagtid, mens vi er på jobb eller skole.

13 prosent av befolkningen har opplevd innbrudd i hjemmet, viser en undersøkelse Norsk Respons har gjort for Securitas Arroundio. Men det er forskjell på folk:


25 prosent av de med husstandsinntekt over 900.000 kroner har opplevd innbrudd, mens kun syv prosent med husstandsinntekt under 300.000 kroner har hatt innbrudd, viser undersøkelsen.

- Tyvene går åpenbart etter hus som ser ut til å ha verdifullt innhold. Men det er overraskende at forskjellen mellom rike og andre er så stor, sier markedssjef Birte Kulberg i Securitas Arroundio.

Mørket lurer oss

Undersøkelsen viser også at de fleste av oss er mest redd for innbrudd om natten. Men tall fra forsikringsbransjen viser at tyvene er mest aktive på dagtid.

Hvert døgn skjer det over hundre innbrudd som blir meldt til forsikringsselskapene, og 60 prosent av boliginnbruddene skjer i fullt dagslys når boligen står tom.

- Jeg skjønner godt at folk frykter innbrudd mens de sover, men den frykten er i de fleste tilfeller ubegrunnet. Tyvene vet som regel når boligen står tom, sier Kulberg.

Unge frykter nattinnbrudd mer enn eldre, og kvinner er reddere enn menn, viser undersøkelsen.

Markedssjefen i alarmselskapet slår selvsagt et slag for boligalarm.

- Kun én promille av boliger med alarm får innbrudd, sier Birte Kulberg.

Alarmene blir stadig mer avanserte. Siste nytt er boligalarmer som både varsler en alarmsentral, og tar bilder av tyven.

- De digitale bildene sendes øyeblikkelig til en vaktsentral, og de kan være til hjelp for politiet i etterforskningen, sier Birte Kulberg.

Ifølge Statens institutt for forbruksforskning har 32 prosent av alle husstander i Norge nå installert boligalarm. Det utgjør 640.000 boliger. Boligene har enten sirenealarm, alarm tilknyttet vaktsentral, eller det mest vanlige som er en kombinasjon av begge deler.

Trykk her for å få de beste rådene mot innbrudd.

Eksterne lenker:
Huseiernes Landsforbund
Securitas
Forsikringsnæringens Hovedorganisasjon

Kilde, deler av artikkelen: Newswire og NTB.