Også i år er det flere medier som vil knytte skattesøket opp til Facebook-profilen din. Du kan stoppe dem! Foto: PER ERVLAND
Også i år er det flere medier som vil knytte skattesøket opp til Facebook-profilen din. Du kan stoppe dem! Foto: PER ERVLANDVis mer

Stopp skattesøking via Facebook

Du klarer ikke stoppe det fullstendig, men denne løsningen fungerer i det minste på Facebook.

I dag er skattelistene for 2009 offentliggjort slik at alle som vil, kan søke i listene. Samtidig kommer det stadig mer utviklede applikasjoner og tjenester som skal gjøre skattelistene mer tilgjengelige, blant annet ved å koble opp mot Facebook-venner.

Ikke alle er like glad i at skattelistene offentliggjøres. Det er nesten umulig å reservere seg mot å havne i skattelistene, men noe kan du i alle fall gjøre. Tjenesten Slettmeg.no har laget en guide til hvordan du kan blokkere skattelistene fra din egen Facebook-profil.

Slik gjør du!

Alle Facebook-applikasjoner som henter informasjon om andre brukere, kan nemlig blokkeres.

Hvis du for eksempel går inn på TV2 sitt Facebook-skattesøk, finner du et alternativ som heter "blokkér applikasjon".

Denne oppskriften må du bruke på hver enkelt applikasjon. Når det er gjort, har du forhindret at andre kan bruke applikasjonen for å hente ut skattedata via Facebook.

Slik ser det ut:


Her er lenkene til de Facebook-applikasjonene som utnytter skattesøket på denne måten akkurat nå. (Vi tar forbehold om at det kan komme flere.) Du velger "blokkér applikasjon" som vist over, og du gjør deretter dette for hver applikasjon.

  • TV2
  • Dagbladet/Kjendis.no
  • Dersom du blokkerte for disse applikasjonene i fjor, vil du antakelig ikke komme inn til applikasjonene, men bare bli dirigert tilbake til Facebook-siden din.