Stoler mer på apoteket enn legen

Nordmenn har langt høyere tillit til apoteket enn til legen, viser en ny undersøkelse fra TNS Gallup. Forspranget til legemiddelprodusentene og helsekostbransjen er enda større.

- Kundene er fornøyde og tilliten kan knapt bli høyere. De ansatte har stor troverdighet hos befolkningen, heter det i konklusjonen fra TNS Gallup.

Den landsomfattende undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Apotekforeningen og omfatter om lag 1000 personer. Tre av fire spurte svarer at de har stor eller svært stor tillit til apotekene i Norge.

- Det er et målbevisst og langsiktig arbeid som ligger bak disse resultatene, sier administrerende direktør Kjell Paulsrud i Vitusapotek til Newswire.

En tidligere undersøkelse bekrefter denne tendensen. Norske apotek går så det suser - til tross for at reseptfrie legemidler nå kan kjøpes i vanlige butikker.

Helsekost på bunn
Litt under halvparten av de spurte sier de har stor eller svært stor tillit til legene. For legemiddelindustrien er tallet 24 prosent, mens bare 10 prosent av befolkningen har stor eller svært stor tillit til helsekostbransjen.

Kundene er også jevnt over meget godt fornøyd med apoteket de vanligvis handler hos. Vitusapotek topper statistikken med de aller mest fornøyde kundene.

Imøtekommende personale og god beliggenhet er de viktigste forklaringene på den høye kundetilfredsheten.

På impuls
Undersøkelsen måler også kundenes kjøpsatferd, og viser at de fleste er innom et apotek en gang i kvartalet.

Seks av ti apotekkunder handler fra tid til annen mer enn de hadde planlagt på forhånd. Kvinner handler mer på impuls enn menn, og det samme gjelder unge i forhold til eldre.

Flere enn før får uoppfordret informasjon om hvordan legemidlene skal benyttes. Halvparten av de spurte svarer at de som oftest får slik informasjon fra de apotekansatte. I en tilsvarende undersøkelse for ett år siden svarte 39 prosent det samme.

 

Mozon.no,20.06.2006