Legge fra seg bagasje i resepsjonen?

Stjeles verdisaker kan du miste reiseforsikringen!

Tyverier fra hotellets bagasjerom er et vanlig problem.

IKKE GODT NOK: Å legge fra seg bagasje på hotellet etter du har sjekket ut vil kunne bryte med reiseforsikringens vilkår, om du har verdisaker liggende. Da risikerer du å ikke få erstattet tapet etter tyveri. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
IKKE GODT NOK: Å legge fra seg bagasje på hotellet etter du har sjekket ut vil kunne bryte med reiseforsikringens vilkår, om du har verdisaker liggende. Da risikerer du å ikke få erstattet tapet etter tyveri. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ofte må man sjekke ut av hotellet relativt tidlig den siste dagen i ferien. Og ofte går ikke flyet før senere på dagen.

Løsningen: La bagasjen ligge igjen i resepsjonen, så du kan hente den senere. Men: Reiseforsikringen din har ganske sikkert strenge vilkår, som gjør dette risikabelt.

For blir verdisaker stjålet fra hotellet, er det ikke sikkert du får igjen et rødt øre.

Mistet gull og diamanter

Dette fikk en nordmann erfare i fjor sommer, da hun la all sin bagasje på hotellets «luggage room». Hun var sikker på at hun tok med seg all bagasjen senere på dagen, men ikke før hun satt på toget oppdaget hun at en sekk manglet.

Sekken hadde med andre ord forsvunnet fra bagasjerommet på hotellet. I den lå blant annet et gullarmbånd, en klokke og en diamantring.

Da kvinnen senere ba om erstatning fra reiseforsikringen, oppdaget hun videre at forsikringen ikke kom til å hjelpe henne.

Derfor nektet Tryg

Tryg Forsikring «avkortet erstatningen med 100 prosent», altså nektet å gi et rødt øre, for verdisakene. Krangelen havnet dermed hos Finansklagenemnda.

«Siden rommet var låst regnet jeg med at bagasjen vår var trygg» uttaler hun i vedtaket.

Men å legge verdisakene på hotellet er et brudd på Trygs sikkerhetsforsikrifter, som sier at verdisaker «skal sikrede bære med seg eller oppbevare i låst safe».

Og bryter du vilkårene til forsikringen din, må du regne med å få avkortet eller bli nektet erstatning.

- Et oppbevaringsrom på et hotell, selv om det er låst, er ikke det samme som en safe, forteller kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg til Dinside, som påpeker at det kan være formildende om også kofferten er låst.

Vanlig problem

«Erfaringsmessig skjer det tyveri fra bagasjerom på hotell, og det er alminnelig kjent» uttaler nemnda.

RISIKABELT: At ting stjeles fra slike bagasjerom på hoteller, er visst slettes ikke uvanlig. Og reiseforsikringen kan nekte å erstatte verdigjenstander. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
RISIKABELT: At ting stjeles fra slike bagasjerom på hoteller, er visst slettes ikke uvanlig. Og reiseforsikringen kan nekte å erstatte verdigjenstander. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

De mener videre at kvinnen lett kunne løst situasjonen med å ta med seg verdisakene, og gir derfor Tryg Forsikring medhold i å nekte erstatning.

- Dette opplever vi jevnlig. I Tryg har vi 400 til 500 slike saker i året, sier Irgens om tyverier fra hotellers oppbevaringsrom.

- Selv om kvinnen ikke får noe igjen for verdisakene, får hun erstattet den øvrige bagasjen som ble stjålet. Hvorfor det?

- Sikkerhetsforskriften sier at reisegods som etterlates skal være innelåst. Dersom reisegodset låses inn på et bagasjerom på et hotell, eller man for eksempel bruker en bagasjeoppbevaring, er det altså tilstrekkelig, svarer Irgens i Tryg.

LES OGSÅ:
Ikke legg igjen penger og verdisaker på hotellrommet – bruke safe
Ikke legg igjen jakker og nøkler i ubevokta garderober
Ikke glem igjen vesker og verdisaker på ferien

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!