<b>Ravner: </b> Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License>Harri Blomberg</a>
Ravner: Alt blankt og fint havner i vesker og lommer. Ja, det er svensker vi snakker om. Foto: Harri BlombergVis mer

Stjeler tre ganger mer

Svenskene stjeler tre ganger så mye på Systembolaget som vi gjør på Polet.

Svenskene er jo ikke så rent lite stolte over at de nå skal ha høyere kriminalitet enn i New York City. Man har endelig klart å riste av seg det blåøyde, sterile omdømmet, og landet er blitt like farlig som i tv-seriene, hvor jo snart hver eneste innbygger i Fjällbacka må ha blitt myrdet.

Norges skammelige tilbakeståenhet vises også på spritområdet. Svinnet i Systembolaget har på få år steget til 1,34 promille, mens det i Norge er 0,4 promille.

Vi stjeler for 4,5 millioner

- Av en nettoomsetning i 2008 på 10,3 milliarder kroner, var 4,5 millioner kroner - eller 0,4 promille - svinn, skriver pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet i en melding til DinSide. Nordahl tilskriver det forholdsvis lave svinnet god kontroll i butikkene. - Vi har for eksempel effektive alarmsystemer, vakter og speil. De mest verdifulle varene er låst inn, mens de minste varene (lettest å putte i lommen) enten er plassert i eller ved kassen. I tillegg er jo våre folk i butikkene veldig flinke kundebehandlere. Kanskje den gode servicen på Vinmonopolet virker preventivt?

Tre ganger så mye i Sverige

På det svenske Systembolaget, hvor flertallet av utsalgene nå i likhet med de norske har selvbetjening, er svinnet tre ganger så høyt. I følge en artikkel i Gøteborg-Posten, foretas ni tiendedeler av tyveriene av alkoholikere som ikke løper noen egentlig risiko ved å bli tatt: De har likevel ikke penger til å betale bøter, og fengsel får man ikke for butikknasking i Sverige heller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyveriene er tidoblet på ti år, og man er nå oppe i et svinn på 1,24 promille. Det høres kanskje ikke så mye ut, men med Systembolagets enorme omsetning (i Sverige selges også vanlig øl bare på polet) blir det mange enkelttilfeller, og politiet klager over at utrykning og etterforskning legger beslag på mye ressurser.